Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

В Русия доставят нови самолети със стари двигатели

Руската авиокомпания „Азимут“ ще получи доставка на чисто нови Сухой Суперджет 100, задвижвани от двигатели „втора ръка“, съобщи руското издание Комерсант.

Това ще бъде прецедент не само в историята на руската авиационна индустрия, но вероятно и в световен мащаб. Решението за оборудването на новите самолети с употребявани двигатели се дължи на продължаващия недостиг на нови компоненти и резервни части за самолетите в Русия. Ростех – компанията майка на фирмата собственик на Сухой – е потвърдила информацията.

Двигателите за новите самолети са взети от пул от авиационни компоненти, е потвърди пред „Комерсант“ източник от Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия (Росавиация).

Засега реално е доставен само един нов реактивен самолет Сухой Суперджет със стари двигатели, но още до 10 самолета от този тип с употребявани двигатели се очаква да бъдат доставени на други руски авиокомпании през 2023 г.

В отговор на запитване от „Комерсант“, Ростех са заявили че двигателите за „Азимут“ са „в отлично състояние“. Държавната корпорация е добавила, че използването на двигатели „втора ръка“ няма да окаже влияние върху операциите на авиокомпанията и безопасността на полетите, тъй като двигателите „са надеждни“.

Да припомним, че Сухой Суперджет 100 се задвижва от два турбовентилаторния двигателя SaM146, произвеждани от джоинт венчър между базирания във Франция производител на аерокосмическа техника Snecma и базирания в Русия разработчик на двигатели НПО Сатурн. Както е известно обаче, в резултат на санкциите, такива двигатели вече не могат да бъдат внасяни в Русия, което очевидно е довело до решението за монтиране на употребявани двигатели.

От доста време вече се прави всичко възможно двигателите на Сухой Суперджет 100 да бъдат заменени с такива руско производство, като за тази цел беше разработен изцяло руският двигател ПД-8.

За съжаление обаче, ПД-8 все още е във фаза на тестове и се очаква сертифицирането му да стане възможно не по-рано от средата на 2023, а серийното производство и доставките биха могли евентуално да започнат едва през 2024. Междувременно, очевидно единственото решение е новите машини да бъдат оборудвани с рециклирани стари двигатели.