Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Откриха останките на изчезнал преди близо 8 години Ан-32

Мистерията около транспортния самолет Ан-32 на индийските военновъздушни сили, който изчезна безследно над Бенгалския залив още на 22 юли 2016 г., беше разгадана, след като край бреговете на залива бяха открити отломките от катастрофиралия самолет. Двадесет и девет военни и цивилни служители на индийските ВВС са били на борда и всички се считаха за безследно изчезнали.

С помощта на дистанционно управляемо подводно средство, вчера останките на изчезналия самолет бяха открити близо последното му известно местоположение в Бенгалския залив. Търсенето е извършено на дълбочина от 3400 метра с помощта на многолъчев сонар и фотография с висока разделителна способност, а останките са намерени на 310 км от брега.

Снимките са анализирани и е установено, че съответстват на самолет Ан-32. Националният индийски институт за океански технологии смята, че отломките с голяма вероятност принадлежат на катастрофиралия самолет Ан-32, тъй като друг подобен самолет не е изчезвал в региона. Констатациите бяха споделени със семействата на загиналите, но причината за катастрофата така и не беше разкрита.

Какво се случва на 22 юли 2016?

Транспортният самолет Ан-32 с борден номер K-2743 излита от авиобазата Тамбаран в 8:30 сутринта на 22 юли 2016 г. и се е очаквало да кацне в Порт Блеър на Андаманските и Никобарските острови около 11:00 сутринта местно време. На борда на машината е имало 29 души персонал, включително осем цивилни

Шестнадесет минути след излитането пилотът прави последно обаждане до диспечерите и заявява – „Всичко е нормално“.

Скоро след това обаче самолетът бързо започва да губи височина от 23 000 фута (около 7000 метра) и изчезва от радара в около 9:12 сутринта, на 280 км от брега на залива.

Индийските военновъздушни сили и флота започват мащабна операция по издирване, в която са включени самолет и 11 кораба. Това и досега е най-голямата издирвателна операция в Индия, която обаче завършва без резултат.

Причината издирването тогава да не открие останките е, че черната кутия на изчезналия Ан-32 не е била снабдена с подводен локатор, което е направило операцията по издирване на останките изключително трудна и на практика невъзможна на подобна дълбочина (3400 метра).

Снимка: Aeroprints / Wikimedia