Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

В САЩ почина съветски пилот-дезертьор, отвлякъл самолет от СССР през 1976 г.

В САЩ на 76-годишна възраст почина съветският пилот-дезертьор Виктор Беленко, който през 1976 г. отвлече изтребител МиГ-25 от СССР в Япония, писа The New York Times. Според изданието, той е починал след кратко боледуване в център за възрастни в Роузбъд, Илинойс.

Беленко избяга сутринта на 6 септември 1976 г. по време на тренировъчен полет. Лейтенантът излита от летище в Приморие, симулира инцидент и след това каца на летище на остров Хокайдо. Веднага след кацането пилотът иска политическо убежище в САЩ, където се озова няколко дни по-късно. Междувременно МиГ-25 е разглобен, проучен и след това върнат в СССР.

През 1980 г. Беленко получава американско гражданство, променя фамилията си на Шмид, и по-късно работи е като консултант за аерокосмически компании и държавни агенции. Както може да се очаква, в СССР той е осъден задочно на смърт.

След бягството в СССР се провежда мащабно разследване, резултатите от което не потвърждават данните, че пилотът е бил вербуван от САЩ или е имал егоистични мотиви. Беленко описва действията си политически.

„Първото ми посещение в супермаркета“, спомня си пилотът, „се проведе под наблюдението на хора от ЦРУ и си помислих, че е инсценировка. Не вярвах, че този магазин може да е истински… Един ден си купих консерва с надпис „Обяд“ и запържих съдържанието му с картофи, лук и чесън. Стана много вкусно. На следващата сутрин приятелите ми казаха, че съм ял пилешка консерва за котки. Но беше вкусно! Беше по-добро от онези консерви за хора, които и до днес се правят в Русия!