Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Китайците тестват двигател за Mach 9

Китайски изследователи твърдят, че са тествали успешно хиперзвуков детонационен двигател, който може да задвижва самолет до скорост Mach 9, което е девет пъти скоростта на звука. Уникалното тук обаче е, че двигателят използва нормален авиационен керосин като гориво, който освен че е много по-евтин, също не носи и риска от експлозия, както при аналогичните горива на базата на водород.

Това всъщност е първият път, когато детонационен двигател на базата на керосин е бил публично тестван.

Детонационният двигател използва поредица от ударни вълни, за да задвижи самолета чрез впръскване на гориво в пръстеновиден канал, в който се образува контролирана експлозия. След това ударната вълна запалва следващия кръг гориво, създавайки каскада от самоподдържащи се детонации.

Тези двигатели отделят повече енергия от хиперзвуковите алтернативи от типа на scramjet, в който САЩ инвестират, и са значително по-ефективни при високи скорости.

Тестовете са били проведени в хиперзвуковия аеродинамичен тунел JF-12, който е най-големият такъв тунел в света, в който се симулират хиперзвукови условия на полет. С диаметър до 3.5 метра, тунелът може да симулира скорости от порядъка Mach 5-9, позволяващи тестване на профили и двигатели в хиперзвукови условия.

Детонационните двигатели не са нова концепция, но идеята за използване на авиационен керосин е нова и поставя предизвикателства пред учените, тъй като керосинът гори много по-бавно от водорода, на който са базирани повечето хиперзвукови двигатели до момента.

За да заобиколят това ограничение, от Института по механика на Китайската академия на науките са излезли с просто, но гениално решение – посредством аеродинамични особености във входа за въздух (въздухозаборника) се създават вихри, които подпомагат и ускоряват горенето на керосина. Разбира се, повече детайли не се съобщават, тъй като те представляват технологична и търговска тайна.

Да припомним, че хиперзвуковите полети бързо се превръщат в нова форма на космическата надпревара, тъй като те биха могли да бъдат ползвани не само за бързи междуконтинентални полети, но и за евтино и лесно извеждане на полезни товари в ниска околоземна орбита.