Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Арестуваха директора на завода, ремонтиращ „Адмирал Кузнецов“

На 19 март т.г. е бил арестуван Евгений Зудин – директор на кораборемонтния завод „Звездочка“ в Мурманск, където в момента се ремонтира единственият самолетоносач на Русия „Адмирал Кузнецов“.

Обвинението срещу Зудин е за разхищение и злоупотреба със средства в особено големи размери. В случая става дума за сума от 45 милиона рубли, равняващи се на около 590 хиляди долара.

Както е известно, „Адмирал Кузнецов“ е на ремонт от октомври 2017, след като през 2016 той изпълни първата си и единствена засега бойна мисия край бреговете на Сирия.

През декември 2019, по време на самия ремонт, на борда на самолетоносача възникна пожар, който отне живота на двама военнослужещи и други 14 бяха ранени. Щетите от инцидента бяха оценени на половин милиард рубли (около 5.6 милиона долара).

Около година по-рано пък, през октомври 2018, потъна плаващия док, в който се ремонтираше „Адмирал Кузнецов“ и кран се стовари върху палубата на самолетоносача, причинявайки поредни сериозни щети.

Първоначално, пълната модернизация на самолетоносача е била оценена на 50 милиарда рубли (около 653 милиона долара), но поради липса на финансиране, е прието решение да се прибегне до частичен ремонт, който да увеличи ресурса на самолетоносача.

Общата сума за този ремонт е 2 милиарда рубли (около 26 милиона долара) и плавателният съд трябваше да бъде предаден на ВМФ на Русия през 2020. Поради възникналите около ремонта проблеми и забавяния обаче, вероятната дата за предаване се очаква през 2022.