Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Хиляди полети в Европа са засегнати от предполагаемо руско GPS заглушаване

Полетите във и извън Великобритания са сред хилядите, които са били засегнати от предполагаемо руско заглушаване и манипулиране на GPS сигнали.

Според доклад, повече от 2300 полета на Ryanair са съобщили за инциденти със смущения в GPS от миналия август до днес, както и почти 1400 полета на Wizz Air, 82 на British Airways и четири на easyJet.

Общо около 46 000 самолета са регистрирали проблеми с GPS за същия период, съобщи изданието Sun, базирайки се на данни от уебсайта GPSJAM.org. Повечето от проблемите с GPS, докладвани на уебсайта, са регистрирани в Източните части на Европа, граничещи с Русия.

Принципно, макар и не единствена, сателитната GPS навигация е част от навигационната система на повечето съвременни самолети и GPS смущенията могат да представляват риск за безопасността на полетите.

Международната асоциация за въздушен транспорт и Агенцията за авиационна безопасност на ЕС (Easa) проведоха среща на високо равнище през януари, за да обсъдят заглушаването на GPS и „фалшифицирането“ или изпращането на манипулирани сигнали, като Easa отчете рязко увеличение на броя на атаките.

Докато Easa каза, че противодействието на заплахата е приоритет, службата за гражданска авиация на Обединеното кралство омаловажи риска и каза, че заглушаването често е свързано с военна дейност и не означава, че търговските полети са били пряко застрашени.

Нека припомним, че наред с GPS позиционирането, всички съвременни самолети разполагат с множество други автономни системи за навигация, сред които е и „добрата стара“ система за навигация посредством наземни маяци (VOR). Така, при отпадане на GPS сигнала екипажите имат възможност безопасно да продължат полета без помощта на GPS позиционирането.

Истинската опасност обаче идва не от заглушаването, а от манипулирането на GPS сигналите. По този начин GPS системите на борда изглежда че работят нормално, но показват невярно позициониране на летателния апарат.

Източник: The Guardian
Снимка: Wikimedia Commons