Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

САЩ закупиха над 80 бойни самолета от съветската епоха?

САЩ изглежда са придобили от Казахстан най-малко 80 стари бойни самолета от съветската епоха, се казва в публикация на изданието Kyiv Post.

Казахстан, който в момента обновява въздушния си флот, продаде на търг 117 съветски изтребители и бомбардировачи от 70-те и 80-те години на миналия век, включително прехващачи МиГ-31, изтребители бомбардировачи МиГ-27, изтребители МиГ-29 и бомбардировачи Су-24.

Изданието съобщи, че декларираната обща стойност на сделката е приблизително 2.26 милиона долара, което се равнява на средна стойност за всеки самолет от само 19 300 долара.

Kyiv Post съобщи също, че мотивът зад покупката от САЩ остава неразкрит, но че бойните машини могат да бъдат използвани в Украйна, където все още широко се използват самолети от тази епоха. Руският сайт „Репортер“ съобщи, че продажбата е извършена чрез офшорни компании.

Фирмата „КазахСпецЕкспорт“, която е казахстанският държавен вносител и износител на оръжия, отрече да е продавала военни самолети на Украйна, заявявайки че чуждестранни компании са нямали нямат право да участват в търга.

Нищо не се съобщава за техническото състояние на закупената бойна техника, но като се има предвид че Украйна продължава да разчита на оръжия от съветската ера, тези самолети най-малкото могат да служат като източник на резервни части, допълва Kyiv Post.

Източник: Business Insider
Снимка: Виталий Кузмин / Wikimedia Commons

Споделете в ...