Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

И Airbus се отказва от руския титан

Добре известна е историята от шейсетте години на миналия век, когато при строежа на рекордно бързия и до наши дни Lockheed SR-71 Blackbird, 85% от който е изграден от титан, американците създават фалшиви фирми, чрез които тайно купуват титан от единствения тогава доставчик – техният пряк съперник СССР.

Тази легенда е жива и до днес, и макар времената вече да са други и днешна Русия отдавна да не е единствен доставчик на този ценен метал, повечето самолетостроители, включително Boeing и Airbus, разчитаха на руския титан за своите нужди.

Въпреки че Boeing се отказаха от руския титан още в началото на войната на Русия в Украйна, реакцията на Airbus беше различна. Те заявиха, че „санкциите върху титана ще навредят повече на европейската космическа индустрия, отколкото на руската икономика“, а главният изпълнителен директор на Airbus Гийом Фори заяви през юли тази година, че „санкционирането на титан от Русия би било санкциониране на самите нас“.

Това становище на Airbus обаче е на път да се промени и през следващите няколко месеца Airbus планира да освободи своята верига за доставки на титан от зависимостта от Руската федерация.

Говорейки на срещата на върха на Airbus в Мюнхен миналия четвъртък, главния изпълнителен директор по военното производство на Airbus Майкъл Шолхорн заяви: „Ние сме в процес на отделяне от Русия, която печели от продажбите на титан. Това отделяне ще бъде въпрос на месеци, а не на години.“ и добави, че „Не мога да ви дам точна дата, защото това е сложен процес свързан със сертифициране и всичко останало, което авиацията изисква, но ще се случи.“

Тук е мястото да поясним, че за разлика от изградения на 85% от титан Lockheed SR-71 Blackbird, приложението на този метал в изграждането на пътнически самолети днес е несравнимо по-малко. Титанът се използва за производството на по-малко от 10% от частите за днешните пътнически самолети и е незаменим материал единствено при някои компоненти от двигателите.

Друг важен момент от реалностите днес е, че Русия отдавна вече не е нито единствен, нито дори най-голям производител на титан в света. Освен Русия, днес водещи страни в добива на титан са още Китай, Япония, Казахстан и Украйна.