Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Иновативен eVTOL направи първи пилотиран полет с преход в режимите

Нека първо направим малко пояснения: съкращението eVTOL се свързва с електрически летателен апарат, който излита и каца вертикално (Electric Vertical Take Off and Landing).

Такива летателни апарати вече има немалко, но иновативното тук е, че летателният апарат, за който иде реч, може да лети в два коренно различни режима: при единия режим подемната сила се осигурява от хоризонтални носещи витла и този режим се ползва при излитане и кацане. Другият режим се ползва за хоризонтален крейсерски полет: при него подемната сила на летателният апарат се поема изцяло от класическо самолетно крило, а хоризонталната скорост се осигурява от вертикално разположено тласкащо витло в опашката. При този режим носещите витла спират да се въртят и повече не предоставят подемна сила.

Преходите от първия към втория режим и обратно са деликатни и изискват както сериозни инженерни решения, така и добри пилотски умения. Затова и успешните полети с такива преходи се броят на пръсти.

Фирмата Beta Technologies направи през април т.г. именно такъв пилотиран полет със своя прототип Alia 250 eVTOL (на снимката), като прототипът успешно премина от първия режим към втория и обратно.

Успешният полет с преход на режимите бележи важен крайъгълен камък в развитието на всеки eVTOL самолет, демонстрирайки основните възможности на комбинацията от вертикално издигане и хоризонтален крейсерски полет, изцяло носен от класическо самолетно крило.

Пилотиран от бившия пилот-изпитател от ВВС на САЩ Нейт Мойър, прототипът eVTOL излетя вертикално от съоръженията за тестване на полети на международното летище Платсбърг в северната част на щата Ню Йорк.

Видео от теста на полета показва как самолетът с регистрация N251UT безпроблемно преминава от вертикално излитане, носен от четири витла, към полет изцяло поддържан от крилото, като четирите витла за вертикално излитане и кацане изцяло спират въртенето си.

„Този преход в режимите на полет е сериозно предизвикателство за авиацията“, заявява Мойър във видеото по-долу.

Да припомним, че други разработчици на подобни летателни апарати също са постигнали полети с такъв преход в режимите, като такива са Joby, Archer и Lilium. Тези полети обаче са били дистанционно пилотирани, докато Beta Technologies извърши полетните си тестове с пилот на борда. Единственият друг разработчик на eVTOL, който е започнал да лети с пилот на борда, е Joby, но този пилотиран прототип все още не е извършил пълен преход от вертикално излитане към хоризонтален полет, изцяло носен единствено от крилото.