Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Четири европейски авиокомпании фалираха само през септември. Коя е следващата?

Само през изминалия месец септември четири европейски авиокомпании спряха да съществуват, като три от тях фалираха само пред последната седмица от месеца, а две бяха с повече от 50 години зад гърба си. Явно не само новодошлите на авиационния пазар срещат затруднения.

Сривът на авиокомпанията част от 150-годишния туроператор Томас Кук вдигна най-много шум, но не по-малко тежки и неочаквани бяха фалитите и на френските Aigle Azur и XL Airways, а словенската Adria Airways до последния момент се надяваше на държавна подкрепа, която така и не ѝ помогна.

Случващото се обаче не е ново. Още 2017 година се оказа последна за авиокомпаниите Monarch, Air Berlin и Alitalia, 2018 „отнесе“ по-малките Cobalt и Primera, по-рано тази година авиационния пазар каза „сбогом“ на Germania, Flybmi и Wow Air, а белгийската Flybe за малко не сподели съдбата им, но в последния момент беше погълната от Virgin Atlantic.

Какво става на авиационния пазар? Как компании като Ryanair успяват да се задържат с толкова ниски цени в толкова конкурентен пазар и тяхно ли е бъдещето?

Всъщност, преди няколко месеца, самият Майкъл О’Лиъри – собственикът на Ryanair – предвиди фалитите и каза, че извън нискотарифните компании, на европейския пазар ще останат само три-четири големи компании. Той вероятно ще излезе прав, защото явно само големите конгломерати като Lufthansa и Air France – KLM имат силите да устояват на нискотарифните компании като Ryanair и easyJet.

Случващото се вероятно е част от протичащия в Европа процес на консолидация в авиационния сектор. Цели 82% от авиационния пазар в САЩ принадлежи на най-големите американски авиокомпании, докато в Европа този дял е около 55%.

Допълнителен удар по „малките“ ще нанесат и още два фактора: неизбежното повишаване цените на горивата, вследствие на атаката над саудитската петролна рафинерия, и слабото Евро по отношение на Долара. А цените на авиационните горива, както знаем, се определят в долари.

Всичко това не рисува бъдещето на малките авиокомпании с особено светли краски, а коя ще е следващата авиокомпания по пътя на фалита, предстои да научим.