Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

„Срам от летенето“ е новото движение, основано от „детето-чудо“ Грета Тунберг

„Срам от летенето“ се нарича новото движение, което промотира екоактивистката Грета Тунберг.

Въпросното „екологично“ движение, наречено на родния ѝ шведски език „Flygskam“, цели да предизвика чувството за вина и срам у хората които, ползвайки въздушен транспорт, допринасят за замърсяването на планетата с парникови газове.

Членовете и привържениците на движението изискват от правителствата да въвеждат все повече въглеродно неутрални технологии, а от хората – да избягват полетите, за сметка на ползването на железопътен, воден и автобусен транспорт.

Не е известен точният брой фенове на движението, но Фейсбук групата свързана с него наброява над 80 000 члена. Истински смущаващи обаче са не толкова обърканите привърженици на това движение, а „политкоректните“ реакции на някои политици.

Германският финансов министър Олаф Шолц например е заявил, че „нужно е да увеличим цените на самолетните билети за сметка на намаляването на железопътните, с цел да намалим въглеродния отпечатък върху атмосферата.“ Френски политици отиват и още по-далеч, заявявайки че заради въглеродните емисии е нужно да се забранят повечето вътрешно континентални полети на кратки и средни разстояния.

Като обобщение, без капка сарказъм ще кажем, че очакваме следващата стъпка на Грета Тунберг да бъде основаване на движение „Срам от дишането“. В крайна сметка безспорен научен факт е, че дишането е биологичен процес, при който се отделя предизвикващият глобалното затопляне въглероден двуокис.

И още един научен факт: от психологията е известно, че насаждането на усещане за срам и вина е сред основните методи на всички манипулатори.