Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Камък от Луната вече ще краси „Овалния кабинет“

По изрично искане на встъпилия наскоро в длъжност президент на САЩ Джо Байдън, NASA е предоставила на Белия дом специален прозрачен контейнер, съдържащ парче скала от Луната, донесено при последното кацане на американски астронавти върху естествения ни спътник.

Контейнерът с Лунния камък е бил поставен в „Овалния кабинет“ на Белия дом на 20 януари 2021, и с това за пръв път в историята това емблематично място ще бъде декорирано от елемент с, по същество, извънземен произход.

Тежащият 332 грама лунен камък със сериен номер 76015.143 е бил донесен на Земята през 1972 от екипажа на Аполо 17 – астронавтите Роналд Ивънс, Харисън Шмит и Юджин Сърнан.

Аполо 17 e единадесетата и засега последна пилотирана мисия до Луната, и шестата, която каца на повърхността на Луната.

Мисията на Аполо 17, протекла от 7 до 19 декември 1972, е известна и с това, че за пръв път ракетата носител Saturn V е изстреляна през нощта, а Харисън Шмит е първият в историята геолог, посетил естествения спътник на Земята.

Наред с това, Аполо 17 поставя и редица рекорди. Това е мисията с най-дълго продължили „лунни разходки“ – 22 часа и 4 минути. Аполо 17 доставя на Земята и най-голямото количество лунни проби – цели 110.52 килограма, а космическият кораб най-дълго престоява в орбита около Луната – цели 6 дни и 4 часа – през което време прави и най-големия брой обиколки около Луната – 75.

Камъкът, красящ вече Овалния кабинет, е бил част от планински масив в северната част на лунната долина Таурус-Литроу (Taurus-Littrow), отстояща на около 3 километра от мястото на прилуняване на Лунния модул. Дотам, разбира се, астронавтите достигат не пеша, а с помощта на легендарния лунен „Роувър“ (на снимката отдолу).

Лунният "Роувър"

Лунният „Роувър“

По парчето скала ясно се виждат причинените от микро-метеорити стотици миниатюрни кратери, а плоската част представлява срез, направен с изследователска цел в лабораториите на NASA. Анализите са показали, че това парче скала е на възраст около 3.9 милиарда години.

Присъствието на Лунния камък в Овалния кабинет със сигурност има символен смисъл и очевидно говори за отношението, което се очаква да има новата администрация в Белия дом към космическите програми на САЩ.



Контейнерът с Лунния камък, намиращ се вече в Овалния кабинет на Белия дом

Контейнерът с Лунния камък, намиращ се вече в Овалния кабинет на Белия дом

Снимки: NASA