Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Беларус изпрати бойни хеликоптери Ми-24 да се бият … с балони

Министерството на отбраната на Беларус обяви, че на 23 август 2020 е предотвратила „опит за пресичане на държавната граница на страната от въздушни балони, носещи противодържавна символика“.

„Дежурните сили на ВВС и ПВО пресякоха провокация от страна на Литовската република“ се казва в комюникето.

Всъщност, става е дума за осем балона от тези, които могат да се купят във всеки увеселителен парк, които защитници на човешките права от Литва пуснали в свободен полет по вятъра, който ги отнесъл към Беларус.

Този акт е бил в рамките на демонстрацията „Път на свободата“, организирана от видни литовски правозащитици, в рамките на която беше сформирата жива верига от 50 000 човека между столицата Вилнюс и беларуската граница.

Срещу това, ПВО на Беларус вдигнали бойните си хеликоптери и, както се казва в съобщението не беларуското министерство на отбраната, „Благодарение на действията на екипажите на вертолети Ми-24 от състава на дежурните сили на ПВО, полетът на въздушните балони е бил пресечен без употребата на оръжие.“

Вероятно „чест“ прави на беларуските пилоти, че са успели да преборят осем балона-играчки, при това БЕЗ употреба на оръжие!

Межувременно литовското външно министерство е връчило нота на беларуския посланик, в която се казва че „на 23 август 2020 беларуски хеликоптери Ми-24 са нарушили въздушното пространстно на Литва.“

Явно беларуските пилоти са вложили много старание в борбата си против балоните – нашественици, защото са пресекли и държавната си граница.