Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Как работи Flightradar24?

Отдавна сме свикнали с чудесната услуга за проследяване на полети на сайта Flightradar24.com, но малко от нас знаят как точно работи той. Някои си мислят, че сайтът просто „подслушва“ някаква световна система за проследяване, но всъщност нещата са доста по-сложни.

Какво е Flightradar24 и откъде черпи информация?

Какво казахме, Flightradar24 е глобална услуга за проследяване на полети, която показва на живо въздушния трафик от цял ​​свят.

Сайтът комбинира данни от няколко източника, включително ADS-B, MLAT, сателитни и различни радарни данни. Тези позиционни данни се агрегират с данни от разписанието и статуса на полета, за да се направи опит за проследяване на полета, който получавате на Flightradar24.com и в приложението Flightradar24. Нека да разгледаме тези методи за проследяване по-подробно.

ADS-B

Основната технология, която Flightradar24 използва за получаване на информация за полети, се нарича автоматично зависимо наблюдение-излъчване (automatic dependent surveillance-broadcast ADS-B). Въведена преди няколко десетилетия, употребата на ADS-B нарасна стабилно, тъй като различни разпоредби, изискващи актуализирани транспондери, влязоха в сила на места като Съединените щати, Канада, Европа и Австралия.

Чрез тази технология самолетите излъчват на редовни интервали поредица от точки с данни, включително данни за тяхната позиция, надморска височина, скорост и много други параметри. Тези сигнали се приемат от специална мрежа от наземни ADS-B приемници на Flightradar24, което я прави най-голямата такава независима мрежа в света.

Проследяване чрез MLAT

В региони с покритие от няколко приемника на Flightradar24, сайтът също така изчислява позиции на самолети, които не излъчват ADS-B сигнали, с помощта на мултилатерация (MLAT), като се използва метод, известен като времева разлика на пристигане (Time Difference of Arrival – TDOA).

Чрез измерване на времето, необходимо за получаване на сигнала от самолети с по-стар транспондер, е възможно да се изчисли позицията на тези самолети. За изчисленията на MLAT са необходими четири или повече приемника на Flightradar24, получаващи сигнали от едно и също въздухоплавателно средство. Тъй като са необходими четири или повече приемника за изчисляване на позицията на самолета, това може да се постигне само на по-голяма надморска височина или в райони с много приемници. MLAT е особено полезен, когато самолетът лети през зони на GPS заглушаване или манипулиране.

Сателитно проследяване

Базираното на сателит проследяване на полети е най-новата стъпка в стремежа към глобално ADS-B покритие. Сателитите, оборудвани с ADS-B приемници, събират данни от самолети извън зоната на покритие на наземната ADS-B мрежа и изпращат тези данни към мрежата Flightradar24. Базираните на сателит ADS-B данни, налични на Flightradar24, идват от множество доставчици.

Тъй като броят на сателитите, предоставящи данни, и тяхното местоположение са динамични, сателитното покритие варира. Като цяло сателитният ADS-B увеличава покритието на полети над океана, където наземното приемане не е възможно. Само самолети, оборудвани с ADS-B транспондер, могат да бъдат проследявани чрез сателит в момента.

Радарни данни в Северна Америка и Австралия

В допълнение към ADS-B, MLAT и сателит, Flightradar24 също получава допълнителни данни в реално време за полети в Северна Америка. Тези данни се основават на множество официални източници, включително радарни данни, и включват повечето редовен и търговски въздушен трафик във въздушното пространство на САЩ и Канада, както и части от Атлантическия и Тихия океан.

По същия начин сайтът получава допълнителни радарни данни за въздушния трафик в Австралия. Тези данни помагат за увеличаване на покритието над Австралия, както и части от Индийския и Тихия океан.

Glider Network

Данните за проследяване на планери и други ултралеки и леки летателни апарати идват от Open Glider Network (OGN). Това е проект, чиято цел е да предостави унифицирана платформа за проследяване на планери, дронове и други малки летателни апарати. Понастоящем се фокусира върху проследяване на самолети, оборудвани с тракери FLARM и OGN, но също така приема други източници на данни като SPOT, FANET и т.н.

Приблизителни оценки (Estimations)

Когато самолет лети извън всякакво радарно покритие, Flightradar24 може да оцени позицията му до 4 часа, ако дестинацията на полета е известна. За самолети без известна дестинация позициите се оценяват за до 10 минути. За разлика от „нормалните“ линии за проследяване върху картата, оценките се показват на картата на Flightradar24 с черна пунктирана линия.

Източник и снимка: Flightradar24.com