Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Три самолета на най-голямата руска частна авиокомпания се повредиха само за седмица

Поредица от технически проблеми продължават да измъчват руските въздушни превозвачи, лишени от възможността да ремонтират чуждите си самолети и да купуват резервни части за тях.

В понеделник, 29 януари, двигателят на самолет на авиокомпания S7, най-голямата руска частна авиокомпания, получи отказ на двигател по време на полет. Според канала Airline Incident самолетът Airbus A-320, излетял от Омск със 170 пътници на борда, е кацнал в Домодедово. Самолетът е спрян от по-нататъшни полети.

Инцидентът с двигателя на самолета S7 е третият само за последната седмица. На 27 януари още два самолета на авиокомпанията не успяха да излетят поради проблеми с двигателите.

160 души трябваше да летят от Улан-Уде до Москва, но Boeing 737-800 така и не се отлепи от пистата – пилотите бяха принудени да прекратят излитането поради помпаж и в двата двигателя – критичен проблем, който може да доведе до унищожаването на самолета по време на полет.

По същата причина не се осъществи и полет на S7 от Москва до турския курорт Анталия. Сутринта на 27 януари на летище Домодедово Боинг 737-800 прекъсна излитането си отново поради помпаж в един от двигателите.

От началото на годината самолети на руски авиокомпании са получавали повреди по време на полети най-малко 14 пъти. В поне една трета от случаите проблемите са били в двигателите.

От януари до ноември миналата година, според Федералната агенция за въздушен транспорт, в Русия са станали 670 сериозни авиационни инцидента, от които 400, или 60%, са свързани с различни откази на критични системи в самолетите.

„Проблемите са очевидни: превозвачите не могат законно да купуват оригинални резервни части. А авиационните власти позволяват частите да се използват по-дълго от стандартите за безопасност, което води до инциденти“, посочва Андрей Патраков, ръководител на компанията RunAvia, специализирана в безопасността на полетите.

Източник: moscowtimes.ru
Снимка: Дмитрий A. Мотл / Wikimedia Commons