Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Оцелелият пилот от катастрофата на руския Falcon 10 разказа за инцидента

Четиримата членове на екипажа, оцелели при катастрофата на руския самолет Falcon 10 в Афганистан, се върнаха в Москва и за първи път разказаха пред журналисти подробности за случилото се.

Пилотът на разбилия се Falcon 10 Аркадий Грачов, сподели повече подробности за трагичния инцидент:

„В резултат на нашите компетентни действия ние успяхме да приземим самолета. Кацнахме близо до върха на планина. Имаше технически проблеми. Прекарахме ден и половина в студа, след което спасителните екипи започнаха да ни изтеглят. Бяхме взети от височина четири хиляди метра, през дълбок сняг, вървейки около пет часа до селото.“, споделя Аркадий Грачов.

Пилотът също каза, че след тежкото аварийно кацане членовете на екипажа са видели селото отгоре и са решили да отидат там за помощ. Спасителните екипи са се забавили, защото първоначално самолетът е бил забелязан на друго място. Аварийният радиомаяк е сработил, но по някаква причина не е бил локализиран от местните.

Според пилота, афганистанците са се отнесли топло към ранените руски пилоти и са им носели домашно приготвена храна в болницата.

Както писахме по-рано, самолет Falcon 10 с руска регистрация се изгуби от радарите на 20 януари, а на следващия ден стана ясно, че се е разбил в Афганистан.

На борда е имало четирима членове на екипажа, които са оцелели, и двойка руснаци, които е трябвало да бъдат транспортирани в Москва за медицинска помощ, но са загинали при катастрофалното приземяване.

Първоначално беше разпространена информация, че причината за инцидента е отказ на двата двигателя. По-късно обаче стана ясно, че „отказът“ на двигателите най-вероятно е причинен от свършило гориво в резултат на погрешното му изчисляване при презареждане.

Афганистанските медии публикуваха първите кадри от мястото на инцидента и снимки на оцелелите пилоти. Можете да видите част от тези кадри по-долу:

Снимка: Youtube screenshot