Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Руски Airbus A321 кацна аварийно в нива близо до Москва

Тази сутрин малко след 6:00 ч. местно време самолет Airbus A321 на руската авиокомпания Урал Ерлайнз кацна аварийно в царевична нива близо до московското летище Жуковски.

Самолетът е трябвало да изпълни полет U6178 от Москва до Симферопол, но малко след излитането и двата двигателя загубили мощност, по първоначална информация, след преминаване през ято птици.

Самолетът е бил още на много малка височина, което не е позволило на пилотите да се върнат на летището и те са били принудени да приземят самолета в нива, близо до село Рибаки, на около 4 км. от летището.

За щастие, както се вижда и от заснетото от пътници видео, аварийното кацане протича като по учебник, и въпреки че единият двигател се откъсва от крилото, самолетът запазва цялостта си и не възниква пожар. Екипажът започва незабавна евакуация и жертви от инцидента няма.


На борда е имало 234 човека, включително седемчленен екипаж, и макар че на място са били изпратени 20 линейки, на около двадесетимата леко ранени е била оказана помощ на място и никой не е бил хоспитализиран.

В ход е разследване за изясняване точните причини за инцидента.

Снимки: ТАСС / Facebook