Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Самолет с над 300 пътници горя на летище Ханеда в Токио

Днес самолет на Japan Airlines с пътници, все още на борда, се запали на пистата на летище Ханеда в Токио след вероятен сблъсък със самолет на бреговата охрана, съобщи Nippon TV.

Кадри на живо по обществената телевизия NHK показаха пламъци, излизащи от прозорците на самолета.

Говорител на Japan Airlines каза, че самолетът, излетял за Токио от Сапоро с полет JL516, е превозвал 397 пътници и екипаж.

Историята е в процес на развитие и все още не се знаят подробности. Според някои непотвърдени данни, всичките пътници и екипажа са успели навреме да се евакуират, но според други има ранени, а вероятно и жертви.

По първоначални данни, самолетът Airbus A350-900, се е сблъскал при кацането със самолет на Бреговата охрана на Япония.

Кадри на NHK показаха пламъци, излизащи близо до двигателната част на самолета и пожарникари, които се борят с огъня. Към 18:30 ч. местно време самолетът е почти изцяло обхванат от пламъци.

UPDATE:

Замесените самолети са Airbus A350-941 Reg.no.JA13XJ, принадлежащ на JAL и de Havilland Canada DHC-8-315Q MPA Reg.no. JA722A, принадлежащ на Японската брегова охрана.

A350 току-що е бил кацнал на писта 34R след местен полет от Сапоро. Самолетът още се е движил на скорост по пистата, когато е настъпил сблъсъкът, оставил DHC-8 в огнено кълбо.

Ударът е откъснал носовата стойка на A350, когато е избухнал в пламъци, за които се смята, че са били от горивото на спуканите резервоари на DHC-8.

Екипажът на JAL е успял да спре на пистата и да извърши пълна евакуация на всичките 379 пътници и екипаж, без да се съобщава за наранявания. Що се отнася до екипажа на самолета от бреговата охрана, капитанът на самолета е успял да се спаси, но останалите петима членове на екипажа са загинали.

Летище Ханеда в момента на тази публикация е напълно затворено.