Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Първообразът на А-380 от 40-те години на ХХ век

Стара истина е, че всичко ново е добре забравено старо! Когато преди петнайсетина години се заговори за огромния Airbus A-380, който беше двупалубен по цялото протежение, много хора помислиха, че това е невиждана дотогава революция в пътническата авиация.

Оказва се обаче, че преди повече от 70 години точно такъв изцяло „двуетажен“ пътнически лайнер не само е бил построен, но и с години съвсем успешно е изпълнявал стотици пътнически полети по десетки дестинации. Става дума за френския Бреге 763 (Bréguet 763 – на снимката), който днес ще ви представим в рубриката ни „Редки птици“.

Нещо повече! Някои от модификациите на Бреге 763 са разполагали с пътнически асансьор между „етажите“ – нещо, с което не разполага дори и днешният A-380.

Но да се върнем назад във времето. Разработката на двуетажния Бреге започва още преди края на Втората световна война. Тогава френското правителство поставя задачата да се разработи пътнически лайнер, способен да превозва 100 и повече пътници. Във времената, в които най-разпространеният пътнически самолет е Douglas DC-3, превозващ максимум 32 пътника, такава задача изглежда неизпълнима.

Френската компания Бреге (Bréguet) обаче решава проблема като конструира изцяло нова машина с две пътнически палуби. Прототипът, наречен Bréguet 76-1, прави първи полет на 15 февруари 1949 г. и впоследствие е наречен Bréguet 761 Deux Ponts („Deux Ponts“ на френски означава „две палуби“). Любопитно е, че в онези времена заводите на Бреге се намират в Тулуза – мястото, където днес се произвеждат Airbus.

Прототипът се задвижва от четири огромни 24-цилиндрови радиални двигателя „SNECMA 14R-24“ с мощност по 1 580 к.с. всеки. Полетите на прототипа са успешни и са произведени още три предсерийни модела, този път носещи името Bréguet 763 и задвижвани от още по-мощни двигатели „Pratt & Whitney R-2800-B31“ с мощност по 2 020 к.с.

Между 1951 и 1952 четирите прототипа изпълняват поредица от успешни изпитателни полети, моделът е сертифициран и двуетажният Бреге получава зелена светлина за комерсиалната си експлоатация.

Френското правителство поръчва 12 машини Бреге 763, шест от които ще бъдат експлоатирани от държавната тогава авиокомпания Air France, а останалите шест се зачисляват на френското министерство на транспорта.

Бреге 763 разполага със 107 пътнически места, 48 от които са на долния „етаж“, а останалите 59 – на горния. В някои по-късно произведени варианти пътническите места дори достигат 135 – пътнически капацитет, немислим за авиацията от онези времена.

През петдесетте и началото на шейсетте години Бреге 763 напълно успешно и безаварийно обслужва десетки регулярни линии на Ер Франс, включително редовните полети от Париж до Лондон и Алжир.

За френските сухопътни войски и ВВС са произведени и „комби“ варианти, при които само горната палуба е с места за пътници, а долната палуба била без прозорци – изцяло за превоз на товари.

За съжаление обаче, в началото на шейсетте години исполинът Бреге 763 е сполетян от участта, която и днес сполита и гиганта Airbus A-380. Във времена, в които пътническите авио превози не са толкова разпространени, колкото днес, запълването на над 100-те места в машината става проблематично и тя започва да става нерентабилна.

Окончателният удар по революционния за времето си двуетажен лайнер нанася навлизането на една друга френска легенда – реактивният Каравел (Sud Aviation Caravelle), който разполага с по-малко места, които обаче по-лесно се запълват, а самолетът е близо два пъти по-бърз.

"Пенсиониран" армейски Бреге 763

„Пенсиониран“ армейски Бреге 763

В резултат на това, през 1964 Air France преотстъпва всичките си машини Бреге 763 на военновъздушните сили на Франция, където те са конвертирани за превоз на личен състав и товари, и вярно служат до „пенсионирането“ си през 1972.