Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Признаха за виновен автопилота при инцидент със 110 ранени

На 26 юли 2018 Airbus и Northrop Grumman постигнаха споразумение с пилотите и комисията за разследване на инцидента, станал още на 7 октомври 2008. В споразумението се посочва, че инцидентът, при който Airbus A330-300 неочаквано прави резки маневри, при които са ранени много от пътниците и екипажа, е в резултат на некоректно поведение на автопилота.

Ето кратко описание на инцидента: Полет QF72 на австралийските авиолинии Qantas, изпълняван с Airbus A330-300, излита от летището в Сингапур в посока Пърт, Австралия.

На около час полет преди крайната дестинация, машината рязко и неочаквано преминава в снижение с ъгъл 8.4 градуса. Пилотите изключват автопилота и след около 20 секунди успяват да овладеят самолета. Три минути след като отново включват автопилота и продължават полета си обаче, машината отново рязко преминава в снижение, този път с ъгъл 3,5 градуса. И в двата случая, всички пътници и екипаж, които не са били привързани с колани, отскачат от местата си, в резултат на което 110 човека получават различни травми, включително фрактури на крайници и тежки наранявания.

Веднага след това пилотите излъчват сигнал „Mayday“ и се насочват към най-близкото летище за аварийно кацане, което и правят успешно на летището в Лиърмонт, Австралия.

Първоначалната версия за инцидента е била, че резките движения на самолета са били причинени от мощни турбуленции, но по-късно комисията за разследване на инцидента установява, че проблемът е причинен от автопилота. Поради повреда, един от инерционните датчици (air data inertial reference units) е подавал грешна информация за пространственото положение на машината. В резултат на това, автопилотът е подал опасни „коригиращи“ команди на самолета, довели до инцидента.

Първоначално Airbus – производителят на самолета, и Northrop – производителят на навигационното оборудване, не приемат изводите на комисията, но след продължителни съдебни спорове, на 26 юли 2018 двата концерна са приели заключенията на комисията и се ангажират да заплатят полагащите се обезщетения както на пострадалите пасажери, така и на екипажа.