Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пилотите на SAS опитаха да „разцепят секундата“, но не успяха … за малко

Любопитна, но малко неприятна случка сполетя снощи 158-те пътници на самолет на Скандинавските авиолинии SAS (Scandinavian Airline System).

По време на полета от френският град Ница до Осло, пътниците чуват по новините, че от 00:00 часа същата нощ, Норвегия вкарва Франция в „черния списък“ на страните засегнати от Ковид 19, вследствие на което налага на всички пристигащи от Франция задължителна десетдневна карантина.

По разписание, самолетът трябвало да пристигне в 00:05 ч. норвежко време, и така пътниците трябвало да бъдат подложени на задължителната карантина. Това, разбира се, никак не им се понравило, защото съвсем неочаквано и много съществено променяло плановете им.

Тогава те помолили пилотите ако могат, „да побързат“ за да кацнат преди 00:00 часа. Пилотите направили каквото зависело от тях и успели да приземят машината в Осло пет минути по-рано, или точно в 00:00 часа.

При кацането, разбира се, пътниците аплодирали пилотите, а часът 00:00 бил записан както в полетния план, така и във всички дневници на летището.

За съжаление обаче, след като слезли от самолета, пътниците разбрали, че изискването за задължителна десетдневна карантина влизало в сила от 00:00 часа включително, тоест те въпреки всичко ще бъдат подложени на карантина.

И докато норвежците от полета все пак имат право да изкарат карантината в условия на домашна самоизолация, то чужденците вероятно ще бъдат принудени да бъдат карантинирани в специализирани за целта медицински заведения, защото изкарване на карантината в хотели не е разрешено.