Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

На 97-годишна възраст почина Чък Йегър

Новината за смъртта на легендарния пилот, пръв в историята успешно преминал звуковата бариера, беше съобщена от семейството му в официалния Туитър акаунт на пилота. Йегър е починал вчера, 7 декември 2020, в болница в Лос Анджелиз.

Капитан Чарлз (Чък) Йегър до своя Bell X-1 (Bettman Archive/Getty Images)

Чък Йегър (Chuck Yeager) стана световна знаменитост след като през 1947 за пръв път в историята на авиацията премина скоростта на звука на борда на експерименталния самолет Bell X-1, пикирайки от невъобразимата за времето височина от близо 14 000 метра.

Тогава, над калифорнийската пустиня Мохаве, задвижваният от ракетен двигател Bell X-1, прикачен към тялото на бомбардировач B-29, е издигнат до височина от 7000 метра, след което експерименталната машина се отделя от бомбардировача и под тягата на ракетния си двигател се издига до 13 700 метра. От тази височина Чък Йегър започва и главоломното си пикиране, което го превръща в легенда.

Както е известно, при преминаване на скоростта на звука, аеродинамичното обтичане на самолета се променя драстично, което, ако машината не е пригодена за такива полетни режими, води до загуба на контрол и разпадане на машината в полет. В резултат на това, преди полета на Чък Йегър, живота си за загубили десетки пилоти. Йегър става първият, който преживява това изпитание и развенчава битуващия дотогава мит, че всеки самолет, преминал звуковата бариера, се разпада в полет, а пилотът му е обречен.

Любопитно е, че уикенда преди този знаменателен полет, Йегър пада от кон и пука две ребра. В деня на полета, заради пронизващата болка, пилотът едва успява да затвори люка на самолета, а болката не го напуска и през времето на целия полет.

Неговата блестяща пилотска кариера обаче далеч не се изчерпва с това! Йегър е един от асовете на Щатските ВВС още през Втората световна война, когато, от борда на своя P-51 Мустанг, само за един ден той успява да свали 5 нацистки самолета. През март 1944 неговият Мустанг е свален над Франция, но с помощта на френската съпротива Йегър успява да не попадне в ръцете на германците и достига до Испания, където е спасен от своите.

След Втората световна война, Чък Йегър участва и във войната във Виетнам.

До пенсионирането си през 1975-та, Йегър е боен, тест пилот и инструктор, лети на над 150 типа бойни самолети, на които натрупва над 10 хиляди часа нальот.

И след пенсионирането си като бригаден генерал, Чък Йегър е почетен пилот в Щатските ВВС и пример за подражание на цели поколения бойни пилоти. На видеото по-долу можете да видите негов полет на борда на F-15, когато той е на 89 години и отново преминава звуковата бариера, придружаван от пилоти на възрастта на внуците си.