Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Полетя първият от новата серия E-Jet E2 на Embraer

Бразилският производител Embraer е един от водещите в сегмента на тяснофюзелажните пътнически машини за полети на малки и средни разстояния. Негов пряк конкурент е канадската компания Borbardier и двете компании правят всичко възможно да се наложат в този труден сегмент, в който "големите играчи" Boeing и Airbus са представени с най-успешните си модели – сериите Boeing 737 и Airbus A320.

След утвърдилата се като изключително успешната фамилия двумоторни машини Е-170 и Е-190, Embraer сега пуска нова, силно модифицирана и модернизирана версия на същата серия, под общото "фамилно" име E2.

Фирмата показа новата си гама машини Е-2 на парижкото авиоизложение през 2013, като според публикуваните тогава планове, серийното производство трябваше да стартира от 2018. Днес обаче, много преди първоначалните планове, Embraer изпълниха първия полет на новия си E190-E2. Машината излетя от летището в близост до производствената база на Ембраер в Сао Жозе дос Кампос и извърши успешен тестов полет, траял 3 часа и 20 минути.

Новото E-Jet от фамилията E2 е управлението, което вече е изцяло fly-by-wire което, според Embraer, не само намалява теглото на машините, а оттам и горивната им ефективност, но и драстично увеличава сигурността във всички фази на полета.

Нови във фамилията E2 са и двигателите. След изключително прецизна селекция от двигатели, предложени от General Electric, Pratt & Whitney и Rolls-Royce, от Embraer избраха двигателите Pratt & Whitney's PW1000G.

Пакетът авионика също е изцяло нов и е на фирмата Honeywell, а системите за управление се доставят от компанията Moog Inc.

Очаква се модификациите на новата серия самолети на Embraer да са минимум три: E175-E2 ще бъде 80-местен и ще бъде най-малкият от семейството. След него идва E190-E2 който ще е 114-местен, а най-големият брат (поне засега) ще бъде E195-E2, който ще превозва 144 пътника и ще е пряк конкурент на Bombardier CS100.