Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Представиха проект за гигантски самолет с дължина 108 метра

Стартъп компанията от Колорадо Radia представи концепцията на самолета си Windrunner – иновативна 108-метрова летяща машина, изключително предназначена да транспортира огромните лопати за перки на вятърни турбини във ветропаркове.

Да припомним, че перките на някои вятърни турбини са изградени с лопати, достигащи 140 м. Една от причините турбините рядко да достигат този мащаб е, че преместването на обекти с такъв размер по пътната мрежа е почти невъзможно. От друга страна обаче размерът на лопатите е от голямо значение при вятърната енергия – колкото по-голяма е работната площ на турбината, толкова повече енергия може да се добие от вятъра.

Размахът на крилото на Windrunner е 80 м. При височина от 24 м той не е по-висок от Airbus A380, но кабината, повдигната над фюзелажа, позволява на 108-метровия самолет да превозва в „търбуха“ си товари с дължина до 105 метра и 7,3 метра в диаметър. За сравнение, най-големият до скоро самолет – Ан-225 Мрия – беше с дължина от 84 метра и постави световен рекорд, превозвайки най-дългия предмет в историята на въздушния транспорт – две лопати за вятърни турбини, всяка с дължина от само 42.1 метра.

Windrunner е проектиран да използва сравнително къса писта от само 1800 метра. За сравнение, дори среден по размери пътнически самолет обикновено използва по-дълги писти.

Самолетът освен това не изисква специална писта. Вместо това, Windrunner е проектиран да работи на полуподготвени полоси за излитане и кацане – просто равни терени, почистени от скали, храсти, дървета и други препятствия. Подобни повърхности се използват за кацане на военнотранспортни самолети по време на бойни операции. Идеята е такава полоса да бъде подготвяна в максимална близост до ветропарковете, като по този начин Windrunner ще може да доставя товара си практически „от врата до врата“.

Фирмата Radia вече е събрала 104 милиона долара за проекта и очаква Windrunner да бъде построен, тестван и сертифициран в рамките на четири години. От компанията твърдят, че по-големите турбини, които ще може да доставя новият самолет за вятърни проекти на сушата, ще намалят разходите за чиста енергия с до 35%.

Фотоси: Radia