Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

В Китай експериментират стелт технология чрез плазма

Плазмата всъщност е най-разпространеното състояние на материята във Вселената. Наред с течностите, твърдите вещества и газовете, плазмата, като четвърто агрегатно състояние на материята, представлява 99% от видимата Вселена. От звездите и неоновите надписи, до плазмените телевизори и плазменото гравиране, плазмата е навсякъде около нас.

Плазмата може да бъде изкуствено генерирана, например чрез нагряване на неутрален газ или подлагането му на силно електромагнитно поле.

Именно тази частична йонизация лежи в основата на стелт технологията, която се разработва в Китай. Ефектът е в това, че наличието на заредени частици прави плазмата електропроводима и електромагнитните вълни, в случая – вълните на радара, се абсорбират изцяло като на практика нищо да се отразява обратно.

Засега има огромна пропаст между теорията за такава стелт технология и реалните приложения, но китайски изследователи твърдят, че имат решение, което скоро може да бъде приложено към военни самолети.

Екипът твърди, че подходът позволява адаптирането на тази технология към много различни конструкции на самолети и не изискват огромните компромиси, които днес се правят при традиционните стелт самолети от типа на F-22 Raptor или B-2 Spirit.

Както знаем, специалното оформяне за намаляване на радарното отражение обикновено има сериозни аеродинамични недостатъци. Плазмената технология може да бъде решение за това и би могла да бъде прилагана при съвсем конвенционални откъм аеродинамиката самолети.

Източник: South China Morning Post
Снимка: Alert5 / Wikimedia Commons