Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Продължава заглушаването и манипулирането на GPS сигналите. Flightradar24 публикува карта.

Миналата година съобщенията, че фалшиви GPS сигнали застрашават навигационните системи на самолетите, се появиха за района над Черно море. Първо докладвани от организацията за разузнаване по сигурността OpsGroup, съобщенията говореха за манипулиране или заглушаване сигнали на глобалната навигационна спътникова система (GNSS), засягащи гражданските полети, ползващи системата за глобално позициониране (GPS) на САЩ.

Да поясним, че GNSS е всеобхватен термин, отнасящ се до всяка сателитна система за позициониране, която предоставя информация на приемници като преносими GPS устройства и такива, инсталирани в летателни апарати.

Американската система GPS е една такава GNSS, но има и други като европейската Galileo, руската GLONASS, китайската BeiDou, както и регионални системи в Япония и Индия. Приемниците могат да бъдат настроени да работят както с една, така и с множество GNSS системи. Повечето самолетни GNSS приемници използват предимно американското „съзвездие“ от GPS сателити, докато много преносими GNSS приемници и часовници с GNSS възможности могат да ползват и множество такива системи.

Съществуват три основни вида вмешателство в GNSS системите: интерференции, манипулиране (spoofing) и заглушаване (jamming).

Интерференциите обикновено се причиняват от наземни източници на високочестотни радиосигнали като радиостанции, клетки за мобилни телефони или електропроводи, които могат да нарушат GPS сигналите, водещо до неточности или загуба на връзка.

Атмосферните условия като йоносферните смущения могат също да изкривят GPS сигналите, докато преминават през земната атмосфера. Слънчевата активност, особено мощните слънчеви изригвания, също могат да повлияят на GPS сигналите чрез генериране на заредени частици, които пречат на комуникацията между сателитите и приемниците.

Обратно – при умишленото заглушаване (jamming), често използвано злонамерено или от властите в чувствителни зони, се излъчват заглушаващи сигнали, които са по-мощни от GPS сигналите, като по този начин GPS приемниците губят позиционирането си.

Най-опасното за комерсиалният въздушен транспорт обаче е манипулирането на GNSS сигналите (spoofing). В този случай предназначени специално за целта наземни устройства излъчват манипулирани GPS сигнали, вследствие на което GPS приемниците във въздухоплавателните средства изглежда че работят нормално, но всъщност показват невярно позициониране.

Известният сайт за проследяване на полети в реално време Flightradar24 публикува наскоро интерактивна карта в реално време, показваща зоните, в които са регистрирани отклонения в качеството на GPS сигналите. Много ясно се вижда, че тези зони обхващат обширни райони над Черно море, Турция и Сирия, както и региона на източното Средиземноморие в близост до Израел. Засегнати са и немалки райони около Украйна, Полша и Прибалтика.