Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Нова „неприятност“ във въздуха хвърли сянка върху Боинг

Boeing препоръча на авиокомпаниите да проверят седалките в пилотската кабина на самолетите 787 Dreamliner, след инцидент с чилийски пътнически самолет на авиокомпания Latam, който внезапно загуби височина по време на полет от Австралия до Нова Зеландия.

Миналия понеделник полет LA800 от Сидни, Австралия до Оукланд, Нова Зеландия, рязко пропадна със 100 метра по време на полета, ранявайки 50 души. 12 души, включително трима членове на екипажа, са хоспитализирани.

Съобщава се, че загубата на височина е причинена от „технически проблем“, а разследването на инцидента все още е в ход.

По-рано Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници, съобщи, че според една от версиите причината за инцидента може да е блокирал превключвател, монтиран в задната част на седалката на пилотите.

Според изданието, член на екипажа (стюард или стюардеса), който сервирал храна на пилотите, случайно е докоснал превключвателя, който осигурява електрически настройки на една от пилотските седалки. В резултат на това, превключвателят блокирал и седалката се преместила докрай напред, избутвайки пилотския щурвал в крайно предно положение.

Според Wall Street Journal, в четвъртък Boeing е изпратил бележка до авиокомпаниите, които експлоатират самолетите 787 Dreamliner, и е препоръчал проверка на работата на пилотските седалки. От Boeing също заявиха, че обмислят промени в ръководството за експлоатация на самолета.

Снимка: Bidgee / Wikimedia Commons