Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Администрацията на Тръмп обмисля оттегляне от договора „Открито небе“

Правителството на САЩ обмисля оттегляне на държавата от международния договор „Открито небе“ („Open Skies“), въпреки че председателят на комисията по външна политика към Камарата на представителите Елиът Ейнджъл изрази яростната си съпротива срещу подобно решение.

Договорът „Открито небе“ е свързан с размяна на полети за наблюдение над териториите на 35-те страни участнички, сред които са Русия и страните членки на НАТО.

Администрацията на Тръмп се мотивира с това, че Русия отказва да приложи договора към контролираните от нея територии над ексклава Калининград и териториите на Абхазия и Южна Осетия, като не допуска полети над тях.

Договорът „Открито небе“ („Open Skies“) първоначално е приет от страните членки на НАТО и тези от Варшавския договор, като официално е подписан през 1992 в Хелзинки.

Макар всички останали държави бързо да го ратифицират, Русия прави това едва девет години по-късно и официално договорът влиза в сила чак от 1 януари 2002.

В рамките на този договор, всяка подписала го страна е длъжна да приема от останалите страни участнички определен брой контролни полети за наблюдение над територията си. От своя страна, проверяващите страни са длъжни да информират за тези полети 72 часа предварително, като проверяваната държава има право на толкова полети над чужди територии, колкото тя е допуснала над своята.

Полетите се извършват от невъоръжени самолети с фиксирано крило (“unarmed, fixed wing aircraft”), оборудвани с определен и описан в договора набор от датчици и оборудване. В това се включват панорамни фото и видео камери във видимия и инфрачервения спектър, като разделителната способност на това оборудване също е ограничена и фиксирана в договора.

По твърдение на противника на този договор, съветникът по Националната сигурност Джон Болтън, в миналото Русия широко е използвала неразрешени от договора прибори. На 12 септември 2018 в тази връзка САЩ отказаха да приемат за ползване в рамките на договора на руския шпионски самолет Ту-2014ОН, макар все пак да направиха това няколко седмици по-късно.

Съгласно договора, и с оглед стриктното му спазване, по време на всички полети, на борда на проверяващия самолет задължително присъства и представител на проверяваната страна.