Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

„Драмата“ с кацналия у нас неидентифициран самолет: какво знаем до момента?

Както стана известно от информационния поток, на 8 юни 2022 неидентифициран засега малък двумоторен самолет с изключени транспондер и радио влезе в българското въздушно пространство и кацна у нас, след като по подобен начин прелетя във въздушните пространства на Унгария, Румъния и Сърбия.

В комюнике на румънското министерство на националната отбрана беше съобщено, че самолетът е излетял от района на Дебрецен, Унгария, в около 16:30 Източноевропейско време (14:30 по Грийнуич) с двама души на борда.

Осем минути по-късно самолетът е засечен и прехванат от двойка изтребители Saab JAS 39 Gripen на унгарските ВВС. Самолетът не е отговарял на опитите за установяване на радиовръзка и е пренебрегвал всички визуални сигнали, които са му били подавани от съпровождащите го изтребители.

В 17:49 часа местно време самолетът е навлязъл в румънското въздушно пространство в района на град Орадя (Oradea). Съгласно трансгранично споразумение между Румъния и Унгария, унгарските самолети продължили да ескортират неидентифицирания самолет, а броени минути по-късно той е бил поет от два патрулиращи американски F-16 Fighting Falcon от 86-та военновъздушна база Фетещи (Feteşti). Двата F-16 на Щатските ВВС (USAF) са в Румъния от началото на май 2022 г. и са част от мисия по еър полисинг в рамките на НАТО. След като е бил поет от румънските изтребители, унгарските Грипени са се върнали в базата си.

Малко по-късно самолетът навлиза в сръбското въздушно пространство за около две минути в района на Дробета – Турну Северин, а в 19:09 часа машината навлиза в българското въздушно пространство, при което румънските изтребители се връщат в базата си.

В изявление на румънското министерство на националната отбрана се казва, че по време на полета въпросният самолет „не е показал враждебно или опасно поведение“.

От своя страна, българското министерство на отбраната съобщи, че самолетът е навлязъл във въздушното пространство на страната ни „при сложни метеорологични условия“, българските ВВС са били приведени в бойна готовност, но изтребители не са били вдигнати във въздуха.

По-късно стана ясно, че след като е навлязъл в българското въздушно пространство, самолетът е кацнал за да зареди гориво във Видинско, но още преди полицейските патрули да пристигнат на мястото, е излетял оттам и по-късно е бил намерен изоставен на частно летище близо до село Буховци, между Търговище и Шумен. Предполагаемите поне двама души, които са били на борда, не са били открити на място и се издирват.

Както е било изяснено, самолетът е модел Piper PA-23-250 Aztec, което е двумоторен шестместен самолет с общо предназначение (GA), датиращ от петдесетте години на миналия век. Моделът е бил произвеждан в периода от 1952 до 1981 и от него са били произведени близо 7000 машини.

По-късно се изясни, че малкият двумоторен самолет е бил продаден съвсем наскоро от предишния му собственик литовският бивш военен пилот Брониус Заронскис. Според твърдението на 72-годишния литовски пилот, споделено пред изданието Offnews, хората на които е продал самолета, според него не били българи, а по-скоро от Румъния или Украйна, но самият той не бил сигурен.

Въпреки възрастта си и факта, че бившия собственик е бил подал искане за дерегистрацията му, самолетът е бил добре поддържан и очевидно технически годен за полети, въпреки че формално не е имал право да лети, нито пък новите му собственици са подавали полетен план.

Всъщност, по наше скромно мнение, най-вероятната причина за този „хулигански“ полет е, че както става ясно от регистрацията на конкретния самолет (LY-LOO), той е бил с изтекъл ресурс на двигателите и не е можел да получи нито сертификат за летателна годност, нито разрешение за този конкретен полет. По тази причина вероятно новите собственици са решили незаконно да си приберат новата придобивка в България, преди да пристъпят към капитален ремонт на самолета.

Разбира се, всички подробности около този „мистериозен“ полет няма да станат известни преди да бъдат открити самите извършители на деянието. Макар на този етап всичко да говори за обикновено въздушно хулиганство, не може напълно да се изключи и възможността полетът да е целял да изпита готовността на страните членки на НАТО за реакция при подобни нарушения на въздушното пространство.

Българският министър на отбраната Драгомир Заков е заявил пред наш новинарски сайт, че „В нито един момент самолетът не е представлявал заплаха за гражданската или военната инфраструктура на България. Летял е на малка височина, трудна се прехват от изтребители, но е бил наблюдаван през цялото време.“ Не става обаче съвсем ясно как самолетът е бил наблюдаван през цялото време, при положение че български изтребители не са били вдигани във въздуха, а самолетът е летял на малка височина (тоест е бил невидим за пасивните военни радари) и с изключен транспондер (което го прави невидим и за активните радари на РВД).

Друга странност е, че според сайта на БНТ, окръжната прокуратура в Търговище е образувала по случая досъдебно производство по член 341-б от НК, в който се казва че „който незаконно завладее въздухоплавателно средство, намиращо се на земята или в полет, … или установи контрол върху такива средства, се наказва с лишаване от свобода до десет години“.

Всъщност обаче малко вероятно е извършителите „незаконно да са завладели“ въздухоплавателното средство. Нарушенията им безспорно са много, но надали сред тях е „незаконно завладяване на въздухоплавателно средство“. Очевидно прокуратурата предполага, че самолетът е бил откраднат, но според нас малко вероятно е кражба да стои в основата на подобен зрелищен полет, за който вече тръбят всички медии. Предстои да разберем.

Важно е накрая да поясним за всички, които вероятно вече с недоумение се питат „Как е възможно такова нещо да се случи в страни членки на НАТО и то по време на водеща се в момента война?“ Не само е възможно, но и поведението на унгарските и румънските изтребители е било напълно нормално. Става въпрос за малък, бавен, очевидно цивилен и невъоръжен самолет, в чието поведение не се е виждала никаква агресия. При такива обстоятелства всякаква агресия от страна на военните би била крайно неуместна и дори опасна.

За съжаление, печално известни са случаи, в които прибързани действия на военни пилоти са ставали причина за сваляне на граждански самолети и смъртта на множество невинни хора. Така например на 27 юли 1955 година в Южна България загиват 58 души на борда на израелски пътнически Lockheed Constellation, прибързано свален в близост до местността Рупите от български МиГ-15. Известен е и случаят със сваления през 1981 от съветски Су-15 южнокорейски Boeing 747, който поради навигационна грешка навлязъл в съветско въздушно пространство. Тогава загиват 269 напълно невинни човека.

Снимка: Wikimedia / Архив