Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Нов амбициозен проект за електро-самолет, този път във Финландия

Нов и очевидно амбициозен проект за електрически самолет беше обявен днес от финландската авиокомпания Finnair. Компанията съобщи, че е подписала „писмо за намеренията“ с фирмата Харт Аероспейс (Heart Aerospace) за проектирането и производството на 19-местен изцяло електрически пътнически самолет с работно наименование ES-19.

В комюникето се посочва: „Finnair вярва, че електрическата авиация е бъдещето в ера, в която възобновяемите източници на енергия и климатичните промени ще заемат все по-голямо място в дневния ни ред.“

По първоначална информация, ES-19 е специално проектиран за нуждите на авиацията в страните от Севера. Автономията му от 400 км. ще бъде напълно достатъчна за типичните за тези региони кратки, но чести полети. Пътническия капацитет от 19 места също добре „пасва“ на масовата натовареност на полетите в тези региони.

Както се вижда от снимката, общата конфигурация на машината донякъде наподобява известната серия пътнически самолети ATR, но за разлика от ATR, ще е четиримоторен и по-малък от него.

Самолетът е планиран като STOL (с къс разбег при излитане и кацане) и за да оперира ще се нуждае от само 750-метрови писти. Крейсерската скорост се очаква да бъде 180 възела (330 км./ч.), а максималната – 215 възела (398 км./ч.).

Очевидно тенденцията производители на летателни апарати да работят върху своите проекти заедно с крайните си потребители – авиокомпаниите – е трайна и печеливша тенденция напоследък.

Както съобщихме наскоро, норвежката авиокомпания Widerøe и Rolls-Royce също подписаха споразумение за разработката на изцяло електрически пътнически самолет, който да поеме гъстата мрежа от кратки вътрешни полети, които понастоящем изпълнява авиокомпанията.

Заедно с обявяването на проекта ES-19, Finnair съобщиха и за включването си в така наречената „Северна инициатива за електрическа авиация“ (Nordic Electric Aviation Initiative – NEA) сред чиито членове виждаме и други сериозни играчи от авиационния Север, като Air Greenland, Avinor, Braathens Airlines и Iceland Air.

Снимка: Heart Aerospace