Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Румъния купува 32 употребявани F-16

Вчера, 16 юни 2022, правителството на Румъния одобри законопроект за закупуването на 32 употребявани изтребителя Lockheed Martin F-16 от Норвегия.

Сделката се оценява на около 454 милиона евро, което включва и обучението на поддържащия персонал в Съединените щати.

Румънските военновъздушни сили вече експлоатират 17 броя F-16, закупени от Португалия през 2016 и заменили двайсетина постепенно излизащи от експлоатация изтребители МиГ-21 LanceR, които обаче все още са гръбнака на ВВС на северната ни съседка.

МиГ-21 LanceR

МиГ-21 LanceR

Да припомним, че МиГ-21 LanceR е дълбоко модернизирана версия на добре известния съветски изтребител МиГ-21, която беше разработена специално за ВВС на Румъния в средата на деветдесетте години от израелската компания Elbit Systems. Тогава румънските ВВС модернизираха по този начин цели 110 машини.

След множество инциденти обаче, последният от които на 2 март 2022, ВВС на Румъния временно спряха полетите на старите си МиГ-ове, а на 23 май 2022 отново ги възобновиха след внимателен анализ на безопасността им. Планира се експлоатацията на румънските МиГ-21 LanceR да продължи до май 2023, след което те трябва изцяло да бъдат заменени от F-16.

Именно в тази връзка румънските власти обявиха, че планират да ускорят процеса на придобиване и усвояване на норвежките изтребители.

Снимки: Wikimedia