Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Турция предостави безвъзмездно „Байрактара“, за който в Литва събраха 5.9 милиона Евро

Както стана известно, през май 2022 литовският частен телевизионен канал „Laisves TV“ стартира кампания за събиране на средства за закупуване на един от станалите вече легендарни турски бойни безпилотни самолети „Байрактар“, който да бъде дарен на Украйна за защитата ѝ от руските нашественици.

Кампанията беше водена лично от Андриус ​​Тапинас, основател и собственик на телевизионния канал, и само за по-малко от четири дни литовците събраха за каузата 5.9 милиона евро!

За изненада на всички обаче, вчера (2 юни 2022) на среща между литовското и турското министерства на отбраната, на която е трябвало да бъде сключена сделката, станало ясно, че турската страна е решила да предостави „Байрактара“ безвъзмездно.

В резултат на това, 1.5 милиона Евро от събраните вече 5.9 милиона ще бъдат вложени в закупуване на допълнително въоръжение за дарения „Байрактар“, а останалите 4.4 милиона, по желание на турската страна като дарител, ще бъдат използвани за предоставяне на хуманитарна, отбранителна и логистична помощ за Украйна.

„Ще имаме среща с експерти от Литва и Украйна и ще решим как точно ще бъдат изразходвани парите.“ заяви на пресконференция литовският министър на отбраната Арвидас Анушаускас и добави че „Турците също са обещали да украсят дарения Байрактар ​​с литовските и украинските знамена.“

От производителя на Байрактар „Baykar Technologies“ са заявили, че доставката ще бъде ускорена с цел машината да бъде доставена в Литва през следващите три седмици за да бъде предоставена на украинските въоръжени сили веднага след това.

Снимки: Wikimedia Commons / Baykar Technologies