Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Полицаи спасиха аварийно кацнал пилот секунди преди влак да разбие самолета му

Наистина впечатляващо видео обиколи днес социалните мрежи, в което се вижда как полицаи извличат ранен пилот от аварийно кацнал на железопътните релси малък самолет. Само секунда след това преминаващ влак удря самолета и той се разпада на дребни отломки.

Инцидентът е станал до предградието Пакойма (Pacoima), близо до Лос Анджелис вчера, 9 януари 2022, малко сле 14:00 ч. местно време (20:00 ч. по Грийнуич).

Самолетът, едномоторен Cessna 172, е бил излетял от малкото местно летище Уайтмън (Whiteman Airport) когато, малко след излитането губи мощност и пилотът е принуден да извърши аварийно кацане.

Вероятно пилотът е опитал да кацне на пътя, и макар кацането на протича сравнително успешно, самолетът спира насред релсите от железопътен прелез, а единственият човек на борда – пилотът – е ранен и очевидно не може сам за излезе от машината си.

В записа на една от камерите, прикрепените към тялото на един от притеклите се полицаи (Bodycam) се вижда как групата спасители извличат кървящия пилот от самолета, броени секунди преди преминаващ влак да разбие стоящата върху релсите машина на дребни отломки.

Пилотът веднага е бил откаран в болница в стабилно състояние и със сравнително леки и не застрашаващи живота наранявания. Съвсем очевидно, единствено бързата реакция на полицаите е спасила живота му.

От ръководството на полицейския департамент в Лос Анджелис (LAPD) са поздравили своите служители, които „със своя героизъм и бърза реакция са спасили живота на пострадалия пилот“.