Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Дирижаблите се завръщат?

Още преди близо четири години Ви информирахме, че европейският авиационен регулатор EASA е дал зелена светлина за стартиране на полетните тестове на най-големия засега в света дирижабъл, или така нареченото „Хибридно въздухоплавателно средство“ (Hybrid Air Vehicle) с име Airlander 10.

Днес вече Airlander 10 не само е сертифициран, но и британските му производители – компанията Hybrid Air Vehicles (HAV) – и испанската регионална авиокомпания Air Nostrum подписаха договор за доставка на първите 10 такива хибридни дирижабъла с по 100 пътнически места. Споразумението беше обявено на 15 юни 2022 и то е първата търговска поръчка за тези дирижабли.

Нека поясним обаче откъде идва понятието „Хибридно въздухоплавателно средство“. Не, не става дума за поредния опит за електрическо задвижване в авиацията.

Тук „хибридността“ идва от двойствения произход на подемната сила. За разлика от класическите дирижабли (или цепелини), които като цяло са по-леки от въздуха и могат без допълнителна енергия да се реят в небето, само 60% от подемната сила на Airlander 10 идва от изпълнените с хелий кухини в корпуса. Останалите 40% от подемната сила идват от четирите дизелови двигателя с променлив вектор на тягата, при излитане и кацане, както и благодарение на обтичането на въздушната струя, при хоризонтален полет със скорост.

Казано с други думи, 60% от подемната сила на Airlander 10 е аеростатична, а 40% – аеродинамична.

В долната си част хибридният дирижабъл разполага с две огромни пневматични „възглавници“, които му позволяват да каца и излита вертикално не само от всякакви терени, но и от водни повърхности. По този начин въздухоплавателното средство на практика не се нуждае от почти никаква летищна инфраструктура, за да изпълнява „задълженията“ си.

Задвижван от четири осемцилиндрови дизелови двигателя Thielert Centurion с мощност 325 к.с. всеки, Airlander 10 може да се използва както за пътнически, така и за товарни полети.

Техническите данни, които компанията производител дава за Airlander 10, са наистина впечатляващи: той може да превозва до 10 тона полезен товар на разстояния до 7 400 километра. Експлоатационният таван на въздухоплавателното средство е 20 000 фута (6 100 метра) и с едно зареждане може да се задържи във въздуха в продължение на до пет дни!

И ако си мислите, че като обемисто и тромаво въздухоплавателно средство, Airlander 10 ще е прекалено бавен, ще сгрешите. Максималната му скорост в хоризонтален полет е 210 км/ч. Е, не е колкото реактивен самолет, но напълно задоволително за кратки регионални полети, нали?

Първоначално Airlander 10 е бил планиран да изпълнява предимно задачи за военните, но впоследствие проектът претърпява съществени промени, в резултат на което днес той може да бъде произведен както като пътнически вариант със 100 места от икономична класа, така и в изцяло товарен или смесен вариант (едновременно с пътнически и товарен отсек). Съществува възможност и пътническият отсек да бъде обзаведен със свръхлуксозни самостоятелни кабини, но тогава вече късметлиите да летят в него ще бъдат не повече от 18.

Наред с високата си ефективност и непретенциозността към летищната инфраструктура, Airlander 10 има и още един съществен коз: ниският въглероден отпечатък. Отделяните от дирижабъла въглеродни емисии представляват по-малко от 25% от тези, отделяни от конвенционалните пътнически самолети в наши дни. Предвид ставащите с всеки изминал ден все по-стриктни изисквания за декарбонизация на търговската авиация, това със сигурност ще е коз, на който производителите ще разчитат все повече.

Изграждането на договорените с Air Nostrum машини ще започне още през настоящата 2022 г. в производствената мощност на Hybrid Air Vehicles в Южен Йоркшир, Великобритания, като за целта ще бъдат създадени около 1800 нови работни места.

Всичките 10 поръчани дирижабъла ще обслужват регионални маршрути на Air Nostrum в Испания, а първият Airlander 10 се очаква да бъде доставен през 2026 г.