Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Украйна преработва ултралеки любителски самолети в бойни дронове

В опит да разшири обсега на отбраната си върху територията на Русия, Украйна изглежда се е насочила към преоборудване на собствени ултралеки самолети, които да действат като безпилотни бойни летателни апарати с голям обсег.

Кадри, публикувани онлайн, показват как на 2 април един от самолетите, впоследствие идентифициран като украински ултралек самолет Aeroprakt A-22 Foxbat (на снимката горе) или A-32 Vixxen, се разбива и експлодира в сгради близо до производствена мощност в Алабуга, Република Татарстан. Това е мястото, където Русия произвежда разработените от Иран бойни дронове Shahed-136.

Атаката при Алабуга е една от двете украински атаки, съобщени от руските власти. Другата удари петролна рафинерия в близкия град Нижнекамск, въпреки че руската информационна агенция ТАСС каза, че последната атака се е провалила благодарение на използването на системи за електронно противодействие.

И двата обекта се намират на около 1200 км от границата на Украйна.

Няма официално потвърждение за ударите от официални лица в Киев, както е обичайно при подобни атаки, но ТАСС съобщи, че самолетите са били „снабдени с оборудване на страни от НАТО“. Не е ясно обаче как руската страна е успяла да установи това, предвид факта че летателните апарати са били напълно разрушени при акцията.

Вероятно само въпрос на време е Украйна да нанесе още удари, с които окончателно да прекъсне производството на безпилотните самолети Shahed, предвид широкото използване на достъпни и евтини ултралеки летателни апарати като средство за разширяване обхвата на отбраната на Украйна.

Източник: AviationWeek
Снимка: Arpingstone / Wikimedia commons