Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Ил-76 се разби тази сутрин при опит за аварийно кацане

Рано тази сутрин (24 юни 2022) военно-транспортен самолет Ил-76 се разби в близост до летище Дягилево, край град Рязан, югоизточно от Москва. При удара в земята и последвалия пожар, най-малко четирима от деветченния екипаж на борда са загинали, а петима са тежко ранени и към момента на тази публикация състоянието им е критично. Самолетът е изцяло разрушен.

Проблемът е възникнал малко след излитането от летището, където товарният самолет е трябвало да зареди с гориво. Непосредствено след отлепянето от пистата, все още на малка височина, възниква пожар в един от двигателите.

Както се вижда във видеото по-долу, заснето от очевидци в близкия жилищен квартал, пожарът е изключително сериозен и вероятно огънят е започнал да разрушава конструкцията на крилото, за което говори незабавното решение на пилотите за опитат аварийно кацане на открито място в близост до жилищните блокове от града.

Да припомним, че при отказ на един от двигателите, четиримоторен самолет какъвто е Ил-76, би трябвало само с три работещи двигателя да може не само да продължи полета си, но и да набира височина.

Фактът, че пилотите незабавно се насочват към аварийно кацане говори, че възникналият пожар или е застрашил целостта на целия самолет, или е довел до отказ и на останалите двигатели. Разбира се, това предстои да бъде изяснено от разследването.

Събитията очевидно са се стекли изключително бързо, защото пилотите не са имали време да се свържат с диспечерите, и от излитането на самолета до разбиването му не е регистрирана никаква радио комуникация между пилотите и наземния контрол.

Самолетът е летял по маршрута Белгород – Оренбург, като е трябвало да зареди с гориво на военното летище в Дягилево, край Рязан. В официалното комюнике на ТАСС се говори, че полетът е бил „учебно-тренировъчен“ и в самолета не е имало товар.

Белгород обаче е едно от затворените за граждански полети летища в Южна Русия заради военните действия в Украйна. Затова фактът, че самолетът е излетял именно оттам говори, че е възможно полетът да е би свързан с доставки за войната в Украйна.

UPDATE: По твърдения в местни издания, единият от двигателите е бил открит на около километър преди мястото на катастрофата. Ако това се окаже вярно, то със сигурност говори че пожарът е довел до сериозни нарушения в цялостната конструкция на самолета още преди съприкосновението със земята, а не е изключено да се касае и за експлозия.