Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Френският ядрен самолетоносач Шарл де Гол се прибира заради COVID-19

В комюнике на френското министерство на въоръжените сили вчера беше съобщено, че флагманът на френския флот, ядреният самолетоносач Шарл де Гол (на снимката), преждевременно ще се прибере в базата си в Тулон, след като на борда са установени случаи на заразени с COVID-19 моряци.

Първите случаи със симптоми на заболяването бяха установени наскоро, се казва в съобщението, и засега при заразените няма индикации за тежки усложнения.

В момента под наблюдение са 40 души от персонала на борда, но не става ясно дали това е броят на заразените, или на контактните.

Самолетоносачът беше на съвместни маневри на НАТО в Балтийско море и трябваше да се прибере в базата си в Тулон на 23 април. Извънредната ситуация обаче е принудила командването да вземе решение за връщане на съда преди планираното.

Днес (сряда, 8 април) на самолетоносача е бил изпратен специален екип, който ще извърши скрийнинг на целия екипаж и ще набележи мерките, които да бъдат взети за да се предотврати разпространението на заразата.

Ядреният самолетоносач Шарл де Гол (Charles de Gaulle) е пуснат на вода през 2001 и засега е единственият самолетоносач на френските въоръжени сили. Екипажът му наброява 1 760 човека.

Съобщението на френското военно министерство идва само дни след като подобна участ сполетя и ядрения самолетоносач на САЩ Теодор Рузвелт, на който бяха идентифицирани 173 човека заразени с Коронавирус.