Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

„Чудото“ на Ханеда: как екипажът успя да спаси близо 400 души от огнения ад

Причините за това истинско чудо, накратко: на първо място пилотите, които успяха да спрат възможно най-бързо горящия самолет, на второ – кабинният състав, който следваше стриктно плана за евакуация, и не на последно място пътниците, които без изключение оставиха ръчния си багаж, осигурявайки свободно пространство за евакуация като по учебник!

Подробностите:

Докато вцепенените от ужас пътници гледат как пламъците облизват прозорците, а кабината се изпълва с дим, стюардесите на JAL успяват за скрият безпокойството си и си припомнят всеки детайл от обучението си по безопасност. Според авиокомпанията, всичките 367 пътници и 12 членове на екипажа са се евакуирали от самолета за по-малко от 20 минути.

Ситуацията е било усложнена и от факта, че озвучителна система на самолета е била повредена още при сблъсъка на пистата и кабинният състав е бил принуден да издава инструкции към пътниците по мегафони.

От друга страна, противно на очакванията за нормална в такава ситуация паника, следвайки инструкциите на екипажа, пътниците достатъчно дълго останали по местата си, което е дало възможност на кабинния състав нормално да отвори аварийните изходи и да разгърне евакуационните пързалки.

Широко споделяни видеозаписи в социалните мрежи показват стюардеси в предната част на тъмна кабина, които инструктират пътниците да останат по местата си и им благодарят за сътрудничеството. В един момент камерата се завърта, за да покаже рамка на прозорец, изпълнена с оранжева светлина.

„Първоначално се смях малко, когато видях да излизат искри от двигателя, но когато огънят започна да облизва прозорците, разбрах, че нещата са сериозни“, заявява един от пътниците – Цубаса Савада. „Наистина мислех, че ще умра“ допълва той.

Всички специалисти са на мнение, че именно действията на екипажа и пътниците са предотвратили трагедията. Невероятно, но никой не е получил сериозни наранявания.
Улеите за евакуация са били разгърнати преди пожарът да обхване самолет

И най-важното, а вероятно и критично: изглежда НИКОЙ от пътниците не е спрял, за да вземе ръчния багаж от шкафчетата, осигурявайки свободен достъп до аварийните изходи. По-малко от два часа по-рано пътниците са гледали видео за безопасност на JAL, което ги призовава да направят точно това. Във видеото стюардеса предупреждава: „Оставете багажа си, когато се евакуирате!“. След това анимирана поредица показва щетите, които чантите и обувките с високи токчета могат да причинят на надуваемите евакуационни пързалки.

Авиационни експерти казаха, че непоклатимото спокойствие, демонстрирано от стюардесите, съчетано с високото ниво на сътрудничество между пътниците, вероятно е предотвратило превръщането на това дълбоко травмиращо преживяване в драматична катастрофа с много жертви.

Да припомним, че 41 човека загинаха при подобен пожар на пистата, когато на 5 май 2019 самолет Сухой Суперджет направи лошо кацане на летище Шереметиево. По мнение на много специалисти тогава, повечето от спасилите се пътници са изнесли със себе си и си ръчния багаж, с което са затруднили евакуацията и са причинили смъртта на повечето от загиналите.

Източник: The Guardian
Снимка: Facebook