Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Потъна плаващият док, в който се ремонтираше самолетоносача Адмирал Кузнецов

След авария, в Мурманск потъна плаващият док, в който се ремонтираше единственият в момента руски самолетоносач – „Адмирал Кузнецов“. Бойният кораб обаче не е пострадал тежко и е бил изтеглен на буксир от авариралото съоръжение. При инцидента кулокран от дока е паднал върху палубата на самолетоносача и е причинил щети. Детайли за тези щети не се съобщават.

По официални данни, инцидентът е причинен от прекъсване на електрозахранването, в резултат на което са спрели да работят помпите, които изпомпват водата от баластните резервоари на дока. При инцидента четирима работници са паднали в ледените води на Баренцово море и са получили хипотермия, но животът им е вече вън от опасност.

„Адмирал от флота на Съветския съюз Кузнецов“ е руски самолетоносач, пуснат на вода през декември 1985 г. и е единствен в състава на Военноморския флот на Русия.

Изграждането на втория подобен самолетоносач – „Рига“ – е прекратено през 1998 г. и впоследствие недовършеният „Рига“ е продаден на Китай за 25 милиона долара, където изграждането е завършено и съдът приема името „Ляонин“.

„Адмирал Кузнецов“ в момента се изтегля на буксир в друг кораборемонтен завод, където ремонтът му ще продължи.