Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Трима загинаха при нелеп инцидент с бомбардировач Ту-22

Агенция ТАСС съобщи, че днес (23 март 2021) трима души от екипажа на руски свръхзвуков бомбардировач Ту-22М3 са загинали при случайно задействане на катапултите на самолета.

Инцидентът е станал на военното летище Шайковка, близо до град Калуга, още на земята, малко след запускането на двигателите на самолета.

Екипажът на борда се е състоял от четири човека, като са се задействали три от катапултните кресла, убивайки трима от членовете на екипажа, един от които е бил и командирът на полка.

Катапултът на четвъртото кресло не се е задействал и намиращият се в него военнослужещ е оцелял, макар и откаран в болница с травми. Подробности за състоянието му не се съобщават.

Както е известно, някои от катапултите при съвременните бойни самолети могат да спасят пилота, дори ако са задействани на земята.

Катапултните кресла на на Ту-22М3 са от типа КТ-1М, които се нуждаят от скорост на самолета поне 130 км./ч. за да могат да спасят пилота. За съжаление, при този инцидент нито скоростта, нито височината са били достатъчни за да се отворят нормално парашутите. В резултат на това, пилотите са претърпели несъвместими с живота травми.

Ту-22М3 е част от цяла серия свръхзвукови ракетоносци с променлива геометрия на крилото от съветската епоха, разработена от конструкторското бюро Туполев в края на шейсетте години на ХХ век.

Ту-22, заедно с други два бомбардировача на Туполев – Ту-95 и Ту-160 – представляват гръбнака на руската стратегическа авиация.

Снимка: Дмитрий Терехов/Wikimedia