Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Airbus постави абсолютен рекорд, продавайки близо 300 самолета за един ден

Европейският консорциум Airbus нанесе сериозен удар по своя пряк конкурент Boeing, подписвайки с китайски авиокомпании в рамките само на един ден договори на стойност 37 милиарда щатски долара за продажбата на 292 самолета, плюс опция за допълнителни 19 самолета чрез договори за лизинг.

Повечето поръчки са за безспорния „отличник“ на Airbus – тяснофюзелажният А320neo, като разпределението по авиокомпании е както следва:

  • – China Eastern Airlines – 100 броя A320neo,
  • – Air China – 64 броя A320neo,
  • – Shenzhen Airlines – 32 броя A320neo,
  • – China Southern – 96 броя A320neo, плюс още 19 на лизинг.

Самолетите за China Southern ще бъда доставени в периода от 2024 до 2027, доставките за Air China ще започнат още през 2023 и ще продължат до 2027, а тези за Shenzhen Airlines ще обхванат периода от 2024 до 2026.

Прави впечатление огромната поръчка на China Eastern, която в момента оперира предимно със самолети на Boeing, като тази поръчка е първата на компанията след загубата на полет MU5735 през март тази година, когато Boeing 737-800 се разби, убивайки всичките 132 души на борда.

Обявявайки огромната поръчка, Кристиан Шерер, главен търговски директор на Airbus и ръководител на международния отдел заяви:

„Тези нови поръчки демонстрират силното доверие в Airbus от страна на нашите клиенти. Това също е солидно одобрение от авиокомпаниите в Китай за производителността, качеството, горивната ефективност и устойчивостта на водещата в света фамилия тяснофюзелажни самолети.“

Да припомним че Китай, най-гъсто населената държава в света, е ключов пазар както за Airbus, така и за Boeing. Тези последни поръчки идват във време на нарастващо политическо напрежение между САЩ и Китай.

След съобщението за тази продажба, акциите на Airbus поскъпнаха с цели 4%, докато акциите на Boeing паднаха с 1,3%.