Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Появиха се първите информации от прослушването на аудиозаписите от кабината на катастрофиралия Airbus

Късно снощи се появиха първите, засега неофициални, новини от прослушването на аудиозаписите от кабината на катастрофиралия във вторник самолет на Germanwings.

Според член от разследващия екип, чието име не се споменава, от записа се вижда, че единия от пилотите е останал заключен извън кабината.

В началото, разговорите между пилотите изглеждат съвсем спокойни и нормални, докато машината е достигнала до крейсерската височина на полета. Тогава единият от пилотите е излязъл от кабината и повече не е могъл да влезе.

След излизането от кабината на единия от пилотите, в записа се чува отначало леко почукване по вратата отвън, след което по вратата започва да се блъска силно, но от кабината не се чува нито отговор, нито други звуци от пилота, който е останал вътре.

В един момент дори блъскането по вратата започва да наподобява опит за разбиването й, което обаче е практически невъзможно именно защото след атентатите от 11 септември вратите на пилотските кабини са специално усилени за да не позволяват разбиване или насилствено отваряне отвън.

От друга страна, пилотската кабина на A320 e направена така, че само човек в пълно съзнание може да държи вратата заключена. При Airbus A-320, ако пилотът в кабината е изгубил съзнание, пилотът отвън е могъл за използва авариен код за отваряне на вратата. Ако обаче пилотът в кабината иска вратата да не се отвори, той може да отмени този код.

Това пояснение по-скоро говори за умишлен и преднамерен самоубийствен акт от страна на пилота в кабината което, за съжаление, няма да е първият подобен случай в историята на авиацията.

Засега от Луфтханза и Джърмануингс не са съобщили имената на пилотите, нито става ясно кой от двамата – командирът или вторият пилот – е излязъл от кабината.

Новите данни само задълбочават мистерията около причините за катастрофата. Първоначалната, лансирана вчера, хипотеза за разхерметизация на кабината по-скоро отпада. На дневен ред са хипотези или за съзнателен самоубийствен акт на пилота, останал в кабината, или за причини, като инфаркт или инсулт, които са извадили от строя пилота в кабината и той не е бил в състояние нито да пилотира самолета, нито да отвори вратата на колегата си. Втората хипотеза обаче изглежда по-малко вероятна.

АКТУАЛИЗАЦИЯ ОТ 14:30 българско време:

Според разследващия прокурор от Марсилия Брис Робен, публикувано току-що от Юронюз, пилотът, останал в кабината е бил вторият пилот на самолета – 28-годишният Андреас Лубиц (на снимката вляво), а командирът на полета е бил заключен отвън.

Според твърдението на прокурора, в аудиозаписа се е чувало как останалият в кабината втори пилот дишал съвсем нормално и вероятно е бил в пълно съзнание до самия удар на самолета в земята, докато командирът продължавал да блъска по заключената врата.

По информация от nytimes.com и EuroNews