Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Ричард Брансън беше в Украйна и посети останките от Мрия

Милиардерът Ричард Брансън беше в Украйна и посети летище Хостомел, където в началото на руската инвазия в Украйна беше унищожен най-големият самолет в света, Антонов Ан-225 Мрия.

Във връзка с това Брансън написа в публикация в блог, че се надява „наследството на Мрия да бъде продължено и международната общност да намери начини да помогне на Украйна да възстанови не само това летище, но и да върне живот на украинската аерокосмическа индустрия“.

Според местни източници, Брансън е заявил че е готов да помогне на Украйна да възстанови самолета Ан-225 Мрия. От своя страна обаче, украинският репортер Олександр Хребет написа в Туитър, че Брансън се интересува по-скоро от възстановяването на летището, а не от самата Мрия.

Още след като в първите дни на войната Мрия беше разрушена, се заговори за възстановяването ѝ или за довършване изграждането на втората Мрия. През май 2022 г. украинският президент Володимир Зеленски заяви, че иска да построи още един Ан-225 Мрия в чест на загиналите по време на войната пилоти.

Производителят на самолета – „КБ Антонов“ – вече отправи апел за набиране на средства за възстановяване на емблематичния самолет, но от друга страна главният пилот на Мрия Дмитро Антонов каза, че преди да се пристъпи към довършване на втората Мрия „трябва да имаме ясно разбиране за точната цена, защото работата по това ще отнеме години“.

Да припомним, че след началото на руската инвазия, КБ Антонов и свързаната с него карго авиокомпания продължават да експлоатират своите 11 товарни Ан-124 Руслан, но след като летище Хостомел беше атакувано, премести дейността си на германското летище Лайпциг.