Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пътнически самолет се разби днес в Южен Китай

Пътнически самолет със 132 души на борда се разби днес в планински район в Южен Китай, съобщи Китайската администрация за гражданско въздухоплаване. Спасителни екипи и в момента опитват да намерят оцелели с гористата планинска местност, в която е станала катастрофата.

Според репортаж на китайската държавна телевизия, „ситуацията с жертвите остава неясна“, от което следва че спасителите все още имат надежда да открият оцелели, макар откритите дребни отломки от самолета по-скоро да говорят, че оцелели от катастрофата не би могло да има.

Според първоначалните доклади, самолетът Boeing 737-800 е бил в полет 5735 от Кунминг, град в югозападен Китай, до Гуанджоу, и се е разбил в провинция Тенг в южната част на Китай. На борда са се намирали 123 пътници и 9-членен екипаж.

В издирвателно-спасителната операция участват близо 1000 пожарникари и 100 местни доброволци. Според властите в Гуанси, на мястото на катастрофата се намират и 117 служители на спешна помощ с двайсетина линейки.

Катастрофиралият самолет е бил на около седем години (въведен в експлоатация на 5 юни 2015) и според информация от уебсайта FlightRadar24 е излетял от град Кунминг в 13:11 местно време.

Полетните данни от FlightRadar24 прекъсват в 14:22 часа местно време, когато самолетът е бил на височина от само 3225 фута (около 980 метра) и се е движил със скорост от 376 възела (близо 700 км./ч.). Същите данни сочат, че самолетът е загубил височина от 29 100 фута (8 900 метра) до 3 225 фута (980 метра) в разстояние само на три минути.

Последният ADS-B сигнал получен от самолета сочи вертикална скорост -31 000 фута в минута (-157 метра в секунда), което говори, че машината вече не е летяла, а буквално е падала към земята.

Странно съвпадение посочено в сайта aviation-safety.net е, че мястото, където днес е започнало падането на самолета от 29 100 фута, точно съвпада с мястото, където полет MU5735 е започнал снижението си към Гуанджоу (също от 29 100 фута), предния ден преди инцидента.

В разпространен минути преди тази публикация кадър от охранителна камера се вижда, че преди удара в земята самолетът е бил във вертикално пикиране:

Тази катастрофата може да се превърне в едно от най-тежките въздушни бедствия в Китай от много години насам. След поредицата смъртоносни инциденти през 90-те години на миналия век, през последните две десетилетия Китай се доказа като страна осигуряваща безопасни полети, благодарение на флота от сравнително нови самолети и по-строгия наземен и въздушен контрол.

Снимки: airlive.net