Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Интересна иновация: активен колесник

Всеки от нас със сигурност е виждал как, когато излитат от земята, повечето птици се засилват, тичайки с крака. Колкото и странно да звучи обаче, изглежда чак сега някой се е сетил да пренесе в авиацията този „челен опит“ на птиците.

Да, познахте! Става дума за активен колесник, при който набирането на скорост за излитане, освен от тягата на двигателите, е подпомогнато и от задвижване от колелата на самолета. Нещо като задвижване 4х4, но в случая, по-скоро 3х3.

Става дума за новата разработка на електрически задвижван самолет Метро Хоп (Metro Hop), която дори е привлекла вниманието на щатските ВВС (USAF), спечелвайки финансиране по програмата „USAF Agility Prime program“.

Става дума за малък експериментален, изцяло задвижван от електричество самолет (на снимката), във всяко колело от колесника на който е вграден електродвигател. По този начин, при набирането на скорост за излитане, тягата на двигателите е подпомагана чрез задвижване и от колелата.

В резултат на това, разбегът за излитане на самолета е сведен до само 60 метра, и то при липса на насрещен вятър, а при насрещен вятър, това разстояние би могло да бъде и още по-малко.

Едновременно с това, самолетът е способен да поддържа съвсем прилична крейсерска скорост от 400 км./ч., а автономията му с едно зареждане, при днешното технологично ниво на батериите, е 200 км.

Още едно предимство на новата концепция е, че при излитане самолетът е много по-тих от своите аналози, а при експлоатация в населени места това е наистина сериозен коз. Причината е очевидна: при засилване по пистата посредством двигателите в колелата, „ревът“ на пропелерите на максимална тяга съществено се намалява.

Допълнителен фактор в полза на новата идея е, че както пропелерите, така и реактивните двигатели, са най-неефективни при нулева или ниска въздушна скорост, и именно тук е ролята на задвижването от колесника при първоначалното засилване по пистата.

И ако се питате „защо чак сега се прави нещо толкова очевидно?“, отговорът вероятно е, че едва сега технологиите позволиха вграждането на достатъчно мощни, но и достатъчно леки двигатели, задвижващи колесника.