Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Изтребител беше издухан от палубата на самолетоносач

Изтребител падна в Средиземно море, след като беше издухан от палубата на самолетоносач по време на „неочаквано лошо време“ миналия петък, се казва в изявление на ВМС на САЩ.

В прессъобщението от 10 юли 2022 на Военноморските сили на САЩ в Европа и Африка се казва, че самолет F/A-18 Super Hornet – един от изтребителите от поколение 4+ на ВМС на САЩ – е бил „свален от борда“ на самолетоносача USS Harry S. Truman по време на операция по презареждане на самолетоносача с горива и материали.

Един моряк от самолетоносача също е получил леки наранявания по време на неблагоприятното метеорологично събитие, но е „в стабилно състояние и се очаква да се възстанови напълно“, се казва в изявлението. Инцидентът с моряка не е свързан със злополуката на F/A-18, каза говорителят на Шести Американски флот командир Ричлин Айви.

Струващият около 100 милиона долара самолет е бил част от ескадрилата „Carrier Air Wing One“, дислоцирана на борда на самолетоносача Хари Труман от декември 2021 г. Първоначално самолетоносачът е бил насочен към Близкия изток, но остава в Средиземно море, след нарастване на напрежението в Източна Европа заради войната в Украйна. Оттогава самолетоносачът участва в патрули в рамките на НАТО в региона.

Засега нищо не се съобщава за съдбата на изпадналия зад борда изтребител, но най-вероятно ще бъдат направени опити той да бъде изваден от морските води.

През януари Военноморските сили на САЩ загубиха един от най-модерните си изтребители от пето поколение F-35C Lightning II в Южнокитайско море, след като при неуспешно кацане реактивният самолет удари палубата на самолетоносача USS Carl Vinson и потъна в морето. Тихоокеанският флот и командването на военноморските сили на САЩ все пак успяха да спасят изтребителя, изваждайки го от дълбочина 12400 фута (3800 метра) повече от пет седмици по-късно.

„Инцидентът е най-малкото странен“, написа специализираният блог „The Aviationist“ в публикация в понеделник. „Въпреки че самолетите е възможно да изпаднат зад борда при излитания и кацания, те не трябва да бъдат издухвани от палубата от силен вятър“, се казва в уебсайта. „Когато се очаква бурно море или лошо време, самолетите и всичко по палубата, което потенциално може да се движи, се обезопасява по надлежен начин, така че изпадането му зад борда да бъде невъзможно.“