Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Ще разруши ли COMAC двуполюсния модел Boeing/Airbus?

Китай не за пръв път застрашава европейско-американската хегемония в много области, и пътническата авиация е на път да се превърне в поредната от тези области.

Китайският проект за нов двумоторен тяснофюзелажен лайнер, носещ името COMAC C919 (на снимката), получи наскоро т.нар. „типова инспекционна оторизация“ (Type Inspection Authorization), което се счита за последен етап преди получаването на окончателния типов сертификат, който вече ще позволи машината да бъде комерсиално експлоатирана.

Името COMAC C919 идва от съкращението на „Commercial Aircraft Corporation Of China“ – компанията производител на машината. Буквата C от C919, естествено, означава „China“, йероглифът за първата девятка се изписва по същия начин като думата „вечност“ на китайски език, а цифрата 19 накрая просто посочва капацитетът на самолета – 190 пътнически места.

Както става ясно, COMAC C919 се цели в най-продавания, но и най-конкурентен сегмент – този, в който открай време „царуват“ Boeing 737 и Airbus A320. В този сегмент, въпреки опитите си, не успяха да се намесят и сериозни играчи като Bombardier, Embraer, Сухой и Туполев. Ще успеят ли китайците?

Засега общата картина е обещаваща за китайците!

Да припомним, че проектът COMAC C919 стартира „от нищото“ през 2008, първият прототип е завършен през 2015 и прави своя първи полет на 5 май 2017. А девет години за разработката на изцяло нов пътнически самолет, от белия лист до първия полет, със сигурност е добро постижение.

Освен другото, проектът се движи почти както е предвидено. Според първоначалните планове, сертифицирането на машината трябваше да стане през настоящата 2020 г, но това вероятно ще се случи едва към средата на 2021. Забавянето само с една година на подобен мащабен проект обаче отново е добър атестат.

Още в средата на 2018, за COMAC C919 вече са направени заявки за 1008 самолета, 305 от които окончателно са потвърдени и превърнати в поръчки. За машина, която още не е сертифицирана и влязла в серийно производство, това също е много добро постижение.

Повечето от клиентите засега са китайски авиокомпании, най-големите от които са Air China, China Eastern Airlines и China Southern Airlines. Говори се обаче, че неназована голяма европейска авиокомпания вече е проявила интерес към новата машина, а още през 2011 собственикът и изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри подписа с COMAC меморандум за интерес към 200-местния вариант на C919.

В тази връзка О’Лиъри е коментирал, че „Всички авиокомпании и клиенти се нуждаят от появата на трети производител, който да замести погълнатата от Boeing McDonnell Douglas, и китайците биха били една очаквана алтернатива.“

Техническите характеристики на C919 са много близки до Airbus A320: фюзелажът е широк 3.96 метра с напречно сечение от 12.9 м2. Разпереността на крилото е 33.6 метра, а полезният това на машината е 20.4 тона. Крейсерската скорост е Mach 0.785, или 834 км./ч., а оперативният таван е 12 200 метра. Самолетът ще се произвежда в два варианта: стандартна версия с далечина на полета от 4 075 км, и версия ER (extended-range) с автономия от 5 555 км.

Машината има възможност да бъде задвижвана от двигатели Pratt & Whitney PW1000G или CFM International LEAP-1C, като за първите серийни машини ще бъдат оборудвани с LEAP-1C.

Китайската компания AVIC Commercial Aircraft Engine Co. разработва за C919 и изцяло китайски двигатели ACAE CJ-1000A, но проектът среща съпротива от страна на САЩ, които обвиняват китайците в незаконно копиране на патентовани от General Electric технологии.

Дали COMAC C919 наистина ще успее да смути „царуването“ на 737 и А320, предстои да видим още през идната 2021 г.

Снимка: Wikimedia