Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Ролс Ройс започват работа по най-големия си авиационен двигател

Британците от Rolls Royce започнаха работа по изграждането на нов двигател който, освен че ще е най-големият авиационен двигател в света, ще бъде и с най-малко 25% по-добра горивна ефективност в сравнение дори с най-ефективните в момента двигатели от серията Rolls Royce Trent.

Новият двигател, базиран на проекта UltraFan, технологично няма да бъде революционен, а ще използва съвременни, но и доказани вече технологии. Той ще използва системата ALPS (Advanced Low Pressure System) и разбира се, основният вентилатор ще бъде с редуктор (Geared Fan).

Новото в този двигател обаче също не е малко, и преди всичко може да се започне неговите размери. Основният вентилатор ще бъде с впечатляващия диаметър от 3.55 метра, а оборудван с него, двигателят ще има коефициент на друконтурност (bypass ratio) близо 70:1!

Особено внимание заслужава технологията за производство на лопатките за този огромен вентилатор. Те ще бъдат изградени от композити, като всяка лопатка ще бъде изработвана от компютърно управляван робот, който ще нанася последователно 500 слоя карбонов композит, а процесът на производство ще завършва с добавяне на атакуващ ръб от титан.

Производството на всяка лопатка ще бъде съпроводено от генерирането на неин компютърен виртуален „близнак“, на базата на който впоследствие ще се генерира и виртуален дигитален модел на целия двигател.

С помощта на този „виртуален двигател“ ще могат да бъдат симулирани както всякакъв вид натоварвания и извънредни ситуации, така и поведението на двигателя при продължителна експлоатация – все неща, които трудно биха могли да бъдат проверени в реални наземни тестове за всеки един произведен двигател.

И като казахме „наземни тестове“, добре е да добавим, че заедно с разработката на новия двигател, Rolls Royce започват строежа и на съвсем нова сграда за наземните изпитания на двигателя, защото наличните мощности на компанията очевидно не могат да задоволят изискванията на огромното съоръжение.

Наземните тестове на новия двигател се планира да започнат през 2021, и след дълга поредица от полетни изпитания на борда на тестов Boeing 747, хоризонтът за въвеждане в експлоатация на двигателя се очаква около 2030 г. Засега не се споменава на кои самолети ще бъде монтиран той, но най-вероятно с него първо ще се сдобие най-новият флагман на Боинг – 777X.