Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

След няколко отлагания, гигантът Boeing 777X направи своя първи полет

След като, поради неблагоприятни метеорологични условия, на два пъти полетът беше отлаган, в 10:09 ч. местно време на 25 януари 2020 новият флагман на Боинг – новият 777X – се отлепи от писта 34L на летището Paine Field близо до завода на Боинг в Евърет, близо до Сиатъл, за първия си няколкочасов тестов полет.

Първоначално този първи полет беше планиран още за средата на 2019, но поради неочаквани проблеми с новите двигатели General Electric GE9X и карго вратите на самолета, полетът беше отложен до отстраняване на проблемите.

Макар и Boeing 777X да е подобрен и доразвит вариант на известния и доказан вече Boeing 777, новият флагман съдържа в себе си много нови и революционни нововъведения, които правят от него на практика нов самолет.

Така например крилото на 777X, освен че вече е изцяло изградено от композити, поради огромната си разпереност от близо 72 метра, краищата му имат способността да се „сгъват“, подобно на крилото на палубните изтребители от самолетоносачите. Говори се дори, че самата механика за „сгъване“ на краищата на крилото е била заимствана от изтребителите F/A 18 Hornett. Със сгънати краища (wingtips), крилото позволява огромният самолет да се движи и да бъде обслужван във всички стандартни летища за този клас самолети.

Освен това, макар външният диаметър на фюзелажа на 777X да е еднакъв с този на класическия Boeing 777, използването на композити е дало възможност вътрешното пространство на салона при 777X да бъде увеличено, като така пътническият капацитет на новата супер машина достига до 426 места, което го доближава до класа на другите най-големи, но четиримоторни негови събратя – Boeing 747-8 и Airbus A380.

И като говорим за двигатели, важно е да подчертаем, че двата съвсем нови и проектирани специално за модела двигатели General Electric GE9X осигуряват, според Boeing, с цели 10% по-добра горивна ефективност спрямо всички съществуващи в момента негови конкуренти.

Първият полет обаче, завършил с красиво кацане в 14:00 местно време, бележи само началото на интензивна програма от полетни тестове – част от цялостния сертификационен процес, преди новата машина да бъде доставена на бъдещите си собственици.

А бъдещите собственици и оператори на новия флагман са много – към края на 2019 Boeing са имали потвърдени поръчки за цели 309 броя 777X, всеки един на цена от 442 милиона долара.

Излитането и кацането: