Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Сухой със свой принос в авиационната терминология. Измислиха „сейбърлети“.

Още от края на седемдесетте години на миналия век в авиацията се появиха първите повдигнати нагоре краища на крилото, чиято цел беше да се намали т.нар. индуктивно съпротивление, причинявано от завихрянията, възникващи в краищата на всяка носеща повърхност в самолетите.

Едва през последните около 20 години обаче те започната масово да навлизат в новите модели пътнически самолети, а в някои случаи те бяха и допълнително добавяни на по-стари модели, за подобряване на полетните им характеристики.

Boeing ги нарекоха „Winglets“ (в превод – крилца), но този термин не хареса на Airbus, и когато те въведоха същите приставки на крилото в своите нови модели, ги нарекоха „Sharklets“ (в превод – перки от акула).

Руснаците от конструкторското бюро Сухой обаче очевидно не харесват и двата термина, защото измислиха свой си – нарекоха ги „Saberlets“, или в свободен превод – малки саби.

Дори не успяхме да намерим руска дума за това нещо, защото самите руснаци ползват английската – наричат ги „Саберлеты“ (от английското Sabre – Сабя). Неслучайно рекламният им клип по темата е озвучен от „Танц със саби“ на композитора Арам Хачатурян.

Руското конструкторско бюро вече е завършило тестовите полети на оборудвания със „Сейбърлети“ Сухой Суперджет 100, извършвайки не по-малко от 140 тестови полета.

По тяхно твърдение, нововъведението в крилото на Суперджета води до около 4% икономия на гориво и подобрени характеристики при излитане и кацане, особено осезаеми при високи температури и във високопланински условия.

Отново по твърдения на конструкторите, „Сейбърлетите“ ще доведат до около 70 000 долара годишна икономия за всеки Сухой Суперджет 100 в експлоатация. Не е съвсем ясно при какъв нальот е направено това изчисление.